x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regina, cu rândaşii în tren

Regina, cu rândaşii în tren

de Sînziana Stancu    |    19 Dec 2009   •   00:00

Suverana Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a preferat să lase trenul regal şi să se urce într-unul "popular", cot la cot cu supuşii săi, ca să ajungă la Sandringham, unde îşi va petrece Crăciunul.

Mare le-a fost mirarea călătorilor care aşteptau trenul pentru Norfolk în staţia King's Cross, când au văzut-o pe regină îndreptându-se spre vagonul de clasa I şi urcându-se într-un tren obişnuit. Cu câteva minute înainte, când văzuseră că în staţie se adună poliţia, crezuseră că este vorba despre un desant în căutarea vreunui traficant de droguri sau, în cel mai fericit caz, despre vreo vedetă rock, care are chef de vreo excentritate. Dar au văzut o bătrânică elegantă, în mantou şi cu un batic pe cap, legat sub bărbie, ale cărei singure bagaje erau o poşetă şi un buchet de flori pe care îl primise de la o fetiţă, pe peron, scrie Daily Mail.

Regina a ocupat un compartiment cu 8 locuri, în exclusivitate pentru ea şi gărzile ei de corp, separat de celelate compartimente pentru călători cu o uşă culisantă din sticlă transparentă. Elizabetha a preferat un loc la fereastră. Unii călători au insistat pe lângă ofiţerii de pază ai  suveranei să îi lase să intre în compartimentul ei, ca să-i dea bineţe, însă au fost rugaţi politicos să rămână în celelalte compartimente de clasa I. Excepţie era cât pe ce să facă un băiat de câţiva anişori, care alerga bezmetic prin compartimente, nimerind chiar la uşa celui unde se afla regina. Băieţelul, după care tatăl său alerga disperat, nu era suficient de înalt ca să ajungă la butonul de acţionare a uşii, că altfel regina s-ar fi putut trezi cu el în poală. În schimb, spre amuzamentul tuturor, mai ales al suveranei care i-a zâmbit complice, şi-a lipit nasul de uşă uitându-se şăgalnic la ea până când tatăl lui a venit să-l ia de-acolo.


OBICEIURI DE ECONOMIE
Nu este prima oară când suverana Marii Britanii se urcă într-un tren obişnuit. Întrebată de unul dintre pasagerii trenului, una dintre gărzile de corp ale reginei i-a confirmat că ea şi toţi însoţitorii săi îşi cumpăraseră bilete de călătorie, pe care le rezervaseră cu mult timp înainte. Biletul a costat iniţial 86 de lire sterline, iar cu reducerea de care beneficiază suverana, preţul  final a fost de 44,4 lire sterline. Un purtător de cuvânt de la Buckingham a precizat pentru Daily Mail că "Membrii familiei regale, inclusiv Majestatea-Sa Elisabeta a II-a, folosesc frecvent serviciile trenurilor de călători. Noi trebuie să fim atenţi şi la chestiuni cum ar fi costul mai avantajos al unor deplasări şi siguranţa acestora , iar dacă nu e nici o problemă, le facem". Desigur, suverana foloseşte şi Trenul Regal, dar fiecare punere în funcţiune a acestuia îi costă pe contribuabilii britanici 57.142 de lire sterline.

×
Subiecte în articol: externe