x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regina se retrage, trăiască Regele! Prinţul Willem-Alexander, întronizat rege al Olandei - LIVE VIDEO

Regina se retrage, trăiască Regele! Prinţul Willem-Alexander, întronizat rege al Olandei - LIVE VIDEO

30 Apr 2013   •   07:49
Regina se retrage, trăiască Regele! Prinţul Willem-Alexander, întronizat rege al Olandei - LIVE VIDEO
UPDATE 11:20 - Regina Beatrix a Olandei a abdicat şi prinţul moştenitor Willem-Alexander a devenit rege în urma ceremoniei de întronizare desfăşurate azi la Palatul Regal din Amsterdam, relatează agenţiile internaţionale de presă.

După un scurt discurs la palatul Regal din Amsterdam, Beatrix a semnat declaraţia de abdicare în prezenţa preşedinţilor Senatului şi Camerei reprezentanţilor, Consiliului de Miniştri, guvernatorilor regatului şi altor invitaţi. "Astăzi las locul unei noi generaţii. Fiul meu îşi va asuma responsabilitatea acestei noi funcţii", a apus regina.

Urmăreşte LIVE ceremonia de întronizare

------------------------
Astăzi, când mama sa, Beatrix, va abdica în favoarea sa, prinţul Willem-Alexander al Olandei va deveni, la 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa, un eveniment pe care olandezii urmează să-l celebreze printr-o sărbătoare grandioasă, în nuanţe de portocaliu, scrie France Presse. Tânărul rege va fi primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa.

După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predând ştafeta generaţiei tinere. Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa, de origine argentiniană, Maxima (41 de ani), nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul „majestate”.

„Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil”, a spus el, pretinzând că vrea să fie un monarh al „secolului XXI”, care să reconcilieze tradiţia cu modernitatea. Rolul monarhului a evoluat de la crearea, în 1815, a Regatului Ţărilor de Jos, care a fost înainte republică. După 2012, suveranul nu mai este implicat în formarea guvernului, parlamentului, ca înainte, dar semnează încă legi. Willem-Alexander a asigurat că va accepta acest rol pur simbolic dacă parlamentul va decide în acest sens. Noul rege va depune jurământul în faţa celor două Camere ale parlamentului, care se vor reuni în fosta biserică din Amsterdam.

El va fi întronizat şi nu încoronat, o nuanţă marcând separarea între biserică şi monarhia din Olanda. Dacă întronizarea reginei Beatrix, în 1980, a fost marcată de violente manifestaţii împotriva crizei de locuinţe, în cazul lui Willem-Alexander evenimentul nu ar trebui să fie puternic perturbat. Amsterdamul are prevăzute şase locuri pentru manifestaţiile antimonarhiste, dar unul singur a fost rezervat până acum de către republicani, care prevăd o acţiune paşnică, în haine albe, în opoziţie cu portocaliul. Două absenţe vor marca, de asemenea, ziua: familia Maximei şi cea a fratelui lui Willem-Alexander, Johan Friso. Din cauza trecutului său de secretar de stat sub dictatura argentiniană a lui Jorge Videla, tatăl Maximei, Jorge Zorreguietta, nu este binevenit la această ceremonie. Astfel, acesta va lipsi de la întronizarea lui Willem-Alexander, aşa cum nu a participat nici la nunta fiicei sale, în 2002. Al doilea din cei trei fii ai reginei Beatrix, Johan Friso, se află în comă după un accident la schi, în februarie 2012, şi, prin urmare, nu va putea să-l vadă pe fratele său devenind rege.

Momentele-cheie ale ceremoniei de întronizare

10.00-10.30, ora locală: La palatul regal din Amsterdam, regina Beatrix semnează actul de abdicare, fapt în urma căruia ea devine prinţesă iar fiul său Willem-Alexander devine noul rege al Regatului Ţărilor de Jos. În prezenţa Guvernului şi a reprezentanţilor Parlamentului, Beatrix rosteşte un scurt discurs.

10.30-10.50: Willem-Alexander, soţia sa, Maxima, şi mama sa, Beatrix, salută mulţimea de la balconul palatului regal şi fac o scurtă declaraţie înainte de intonarea imnului naţional. Cele trei fiice ale cuplului regal, printre care prinţesa moştenitoare Catharina-Amalia, li se vor alătura pentru a saluta mulţimea.

11.30: Invitaţii cuplului regal încep să sosească la Biserica Nieuwe Kerk, situată în centrul oraşului Amsterdam, pentru a asista la ceremonia de întronare.

13.30: Senatul şi Camera inferioară a parlamentului olandez, reunite în şedinţă comună la Nieuwe Kerk, deschid oficial ceremonia.

13.50: Sosirea familiei regale.

14.00: Sosirea regelui Willem-Alexander.

14.00-15.30: După depunerea jurământului de către noul rege, membrii parlamentului depun, la rândul lor, jurământul în faţa lui, cu excepţia a 16 parlamentari care refuză acest lucru, estimând că au depus deja jurământul faţă de suveran ca ‘instituţie’ când au devenit deputaţi. Regele va face o scurtă declaraţie.

15.30: Familia regală se întoarce la palat, unde va fi organizată o recepţie pentru invitaţi şi participanţii la ceremonie, până la ora 18.00.

19.30: Cincizeci de artişti olandezi vor cânta la Rotterdam Cântecul pentru rege, ‘Koningslied’. Regele şi anturajul său vor asista prin videoconferinţă de la Muzeul Filmului din Amsterdam.

19.45-20.30: Familia regală participă la o paradă pe râul Ij, care traversează oraşul. Pe unul dintre cheiuri, se va instala celebrul DJ olandez Armin van Buuren, pentru un scurt concert.

21.15: Deschiderea Balului Regelui la Museumplein, în faţa Rijksmuseum, unde sunt aşteptate între 50.000 şi 70.000 de persoane.

×