x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regina şi premierul, vânduţi de servitori lui Murdoch

Regina şi premierul, vânduţi de servitori lui Murdoch

de Sînziana Stancu    |    11 Iul 2011   •   21:00
Regina şi premierul, vânduţi de servitori lui Murdoch

Scandalul inchiderii faimosului ta­bloid britanic scoate la suprafata mi­ze­ria morala ce s-a aflat in spatele unor 'exclusivitati' de talie mondiala ale presei de scandal. Luni, dupa nici o zi de la ultima aparitie a News of the World, publicatia London Evening Standard dezvaluia cum ofiteri co­rupti din garzile reginei au pus in pericol pana si securitatea nationala, van­zandu-le unor reporteri ai tabloidului inchis duminica informatii sensibile, inclusiv numere de telefon sau secrete despre activitatile casei regale britanice.

Cateva dintre aceste manevre obscure ce implicau ofiterii regali de se­curitate si protectia diplomatica au mai fost dezvaluite in 2007 de pu­blicatii ale trustului News Internati­o­nal. Dar in ciuda riscului la care era ex­pusa casa regala britanica, nu s-a luat nici o masura si nimeni nu si-a pus problema de unde afla presa ata­tea secrete de la Buckingham.

Luna trecuta insa, Scotland Yard-ul a fost informat despre existenta unor e-mail-uri, in timp ce facea an­chete cu un cu totul alt obiect, ace­la al piratarii telefoanelor familiilor vic­­timelor atacurilor teroriste de la Lon­dra, din 7 iulie 2005. Astfel, ca­te­va dintre aceste e-mail-uri aratau ca secretele de la palatul regal ajun­geau in gura presei tocmai de la cei in­sar­ci­nati sa le pastreze cu sfintenie, pre­cum si cu paza si protectia regala. Cel putin 200 de gardieni ai reginei Eli­­­zabeta a II-a se pare ca ar fi fost im­pli­­cati in traficul de informatii secrete cu ziaristii de la News of the World si alte publicatii ale trustului britanic News International. 'Daca politia care este insarcinata sa o pazeasca pe regina este oricand dispusa sa van­da asemenea informatii (...) cine stie de ce mai pot fi in stare acesti ofi­teri?', a declarat o sursa apropiata anchetei.

Aproximativ cinci e-mail-uri des­coperite in 2007 aratau ca jurnalisti de la News of the World platisera aproximativ 100.000 de lire sterline pentru a corupe ofiterii de securitate ai suveranei Marii Britanii. Alte e-mail-uri arata ca unii ofiteri regali au fost platiti pentru a se ocupa de pirateria electronica.

Dar nu numai regina a avut de suferit. Cotidianul Daily Mail dez­valuia ieri ca fostul premier britanic Gordon Brown a povestit intr-un in­terviu pentru BBC cum cazuse victima grupului media al magnatului Rupert Murdoch, prin divizia brita­nica News International a companiei News Corporation, a magnatului presei Rupert Murdoch. Brown a po­vestit cum el si sotia lui, Sarah, au iz­bucnit in lacrimi dupa ce Rebekah Brooks, publicistul de atunci al ta­bloidului The Sun, i-a dat telefon si i-a dezvaluit ca vazuse dosarul medical al fiului lor cel mic, Fraser. Bebelusul, care abia implinise atunci 4 luni, su­ferea de fibroza chistica, o boala ge­netica foarte grava care, la copii, afecteaza plamanii si aparatul digestiv. Ziarista l-a mai informat pe Brown ca urma sa dezvaluie in The Sun faptul ca micutul este bolnav. So­tii Brown au ramas uluiti, mai ales ca despre boala lui Fraser stiau numai ei si medicii care il tratau pe copil.

Fostul premier britanic a denuntat in interviul de la BBC tacticile 'dez­gus­tatoare si primitive' ale unora din­tre ziaristii lui Murdoch, care fo­losesc si platesc o 'lume criminala sub­terana' pentru a le furniza informatii secrete. Dar ieri, fostul premier bri­tanic a avut un alt soc, cand a aflat ca ziaristi din trustul News Internati­o­nal ii interceptasera convorbirile te­lefonice si patrunsesera pana si in conturile lui bancare si ca aflasera o mul­time de alte secrete despre viata lui privata. 'Nici acum nu inteleg tot ce s-a intamplat – daca eu, cu toata pro­­­tectia, securitatea si toate siste­mele de aparare in calitate de premier sau de ministru de Finante, am pu­tut fi atat de vulnerabil la tactici fa­­ra scrupule, ilegale si la practici de ti­­pul celor despre care aflam acum ca s-au folosit, atunci cetateanul obisnuit la ce s-ar mai putea astep­ta?', s-a intrebat fostul premier britanic.

×
Subiecte în articol: externe