Scandalul inchiderii faimosului tabloid britanic scoate la suprafata mizeria morala ce s-a aflat in spatele unor 'exclusivitati' de talie mondiala ale presei de scandal. Luni, dupa nici o zi de la ultima aparitie a News of the World, publicatia London Evening Standard dezvaluia cum ofiteri corupti din garzile reginei au pus in pericol pana si securitatea nationala, vanzandu-le unor reporteri ai tabloidului inchis duminica informatii sensibile, inclusiv numere de telefon sau secrete despre activitatile casei regale britanice.
Cateva dintre aceste manevre obscure ce implicau ofiterii regali de securitate si protectia diplomatica au mai fost dezvaluite in 2007 de publicatii ale trustului News International. Dar in ciuda riscului la care era expusa casa regala britanica, nu s-a luat nici o masura si nimeni nu si-a pus problema de unde afla presa atatea secrete de la Buckingham.
Luna trecuta insa, Scotland Yard-ul a fost informat despre existenta unor e-mail-uri, in timp ce facea anchete cu un cu totul alt obiect, acela al piratarii telefoanelor familiilor victimelor atacurilor teroriste de la Londra, din 7 iulie 2005. Astfel, cateva dintre aceste e-mail-uri aratau ca secretele de la palatul regal ajungeau in gura presei tocmai de la cei insarcinati sa le pastreze cu sfintenie, precum si cu paza si protectia regala. Cel putin 200 de gardieni ai reginei Elizabeta a II-a se pare ca ar fi fost implicati in traficul de informatii secrete cu ziaristii de la News of the World si alte publicatii ale trustului britanic News International. 'Daca politia care este insarcinata sa o pazeasca pe regina este oricand dispusa sa vanda asemenea informatii (...) cine stie de ce mai pot fi in stare acesti ofiteri?', a declarat o sursa apropiata anchetei.
Aproximativ cinci e-mail-uri descoperite in 2007 aratau ca jurnalisti de la News of the World platisera aproximativ 100.000 de lire sterline pentru a corupe ofiterii de securitate ai suveranei Marii Britanii. Alte e-mail-uri arata ca unii ofiteri regali au fost platiti pentru a se ocupa de pirateria electronica.
Dar nu numai regina a avut de suferit. Cotidianul Daily Mail dezvaluia ieri ca fostul premier britanic Gordon Brown a povestit intr-un interviu pentru BBC cum cazuse victima grupului media al magnatului Rupert Murdoch, prin divizia britanica News International a companiei News Corporation, a magnatului presei Rupert Murdoch. Brown a povestit cum el si sotia lui, Sarah, au izbucnit in lacrimi dupa ce Rebekah Brooks, publicistul de atunci al tabloidului The Sun, i-a dat telefon si i-a dezvaluit ca vazuse dosarul medical al fiului lor cel mic, Fraser. Bebelusul, care abia implinise atunci 4 luni, suferea de fibroza chistica, o boala genetica foarte grava care, la copii, afecteaza plamanii si aparatul digestiv. Ziarista l-a mai informat pe Brown ca urma sa dezvaluie in The Sun faptul ca micutul este bolnav. Sotii Brown au ramas uluiti, mai ales ca despre boala lui Fraser stiau numai ei si medicii care il tratau pe copil.
Fostul premier britanic a denuntat in interviul de la BBC tacticile 'dezgustatoare si primitive' ale unora dintre ziaristii lui Murdoch, care folosesc si platesc o 'lume criminala subterana' pentru a le furniza informatii secrete. Dar ieri, fostul premier britanic a avut un alt soc, cand a aflat ca ziaristi din trustul News International ii interceptasera convorbirile telefonice si patrunsesera pana si in conturile lui bancare si ca aflasera o multime de alte secrete despre viata lui privata. 'Nici acum nu inteleg tot ce s-a intamplat – daca eu, cu toata protectia, securitatea si toate sistemele de aparare in calitate de premier sau de ministru de Finante, am putut fi atat de vulnerabil la tactici fara scrupule, ilegale si la practici de tipul celor despre care aflam acum ca s-au folosit, atunci cetateanul obisnuit la ce s-ar mai putea astepta?', s-a intrebat fostul premier britanic.