x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forumul Negev ar putea stimula relansarea negocierilor de pace între Israel și Palestina

Forumul Negev ar putea stimula relansarea negocierilor de pace între Israel și Palestina

de Redacția Jurnalul    |    12 Ian 2023   •   07:10
Forumul Negev ar putea stimula relansarea negocierilor de pace între Israel și Palestina
Sursa foto: Hepta

Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul, Egiptul şi Marocul au stabilit, în cadrul Forumului Negev, că intensificarea cooperării regionale ar putea conduce la relansarea negocierilor de pace israelo-palestiniene, deşi Israelul nu consideră că acest grup trebuie să asume direct acest rol.

Cadrul Forumului de Cooperare Regională Negev a fost adoptat de Statele Unite, Israel, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt şi Maroc în noiembrie 2022, dar a fost prezentat public marţi, la finalul unei reuniuni desfăşurate în Abu Dhabi, conform site-ului Axios.com.

Potrivit documentului, unul dintre obiectivele Forumului Negev vizează iniţiative de consolidare a economiei palestiniene şi de îmbunătăţire a condiţiilor poporului palestinian. "Participanţii au afirmat că aceste relaţii pot stimula un impuls în relaţiile israelo-palestiniene, în sensul unei soluţii negociate la conflictul israelo-palestinian şi în cadrul eforturilor de obţinere a unei păci corecte, durabile şi complete", subliniază documentul.

La reuniunea de la Abu Dhabi au participat aproximativ 150 de oficiali, în principal diplomaţi, din Statele Unite, Israel, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt şi Maroc.

Alon Ushpiz, director general în cadrul Ministerului israelian de Externe, a declarat că statele arabe din cadrul Forumului Negev au insistat ca poporul palestinian să beneficieze de proiectele regionale demarate de această organizaţie. Însă oficialul israelian nu crede că Forumul Negev trebuie să se ocupe de relansarea procesului de pace israelo-palestinian. "Linia noastră este foarte clară, iar instrucţiunile mele au fost foarte clare - Forumul Negev se referă la intensificarea integrării regionale şi la îmbunătăţirea vieţilor oamenilor, nu vrem să ne lansăm în discuţii politice despre problema palestiniană", a afirmat Alon Ushpiz, sugerând însă că ar putea fi lansat "un proces mai amplu" când se va extinde Forumul Negev.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: negocieri pace Israel palestina