x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relatia dintre Rusia si UE se crispeaza

Relatia dintre Rusia si UE se crispeaza

28 Noi 2004   •   00:00

Prima intalnire dintre presedintele rus, Vladimir Putin, si membrii noii Comisii Europene a avut loc pe un fond cum nu se poate mai tensionat: situatia controversata din Ucraina si pozitiile diferite exprimate clar, atat de Kremlin cat si de Bruxelles.

VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

Click pentru a mari imaginea
DEZACORD. Liderul rus, Vladimir Putin (foto stanga), si premierul olandez, Jan Peter Balkenende, vad diferit problemele actuale din fostul spatiu sovietic
Alegerile din Ucraina "sunt transparente", a spus presedintele rus, Vladimir Putin, la finalul summit-ului Rusia - Uniunea Europeana (UE), desfasurat joi la Haga. Declaratia a aratat clar ca, si dupa ore intregi de discutii, Kremlinul si Bruxelles-ul sunt mai departe ca oricand de a ajunge la un acord in privinta Ucrainei, fapt ce ameninta sa se rasfranga asupra intregii relatii dintre cele doua parti. Pozitia ferma a lui Putin este promovata si de trimisii Moscovei in lume si are efect si asupra vecinilor de peste Prut.

OFENSIVA. Noul ambasador al Federatiei Ruse la Chisinau, Nikolai Reabov, a declarat intr-o conferinta de presa ca Rusia nu va semna in cadrul reuniunii OSCE de la Sofia, programata pentru inceputul lunii decembrie, Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Moldova. Declaratia arata ca Rusia nu-si mai poate stapani asentimentele fata de Statele Unite si Uniunea Europeana.

Initiativa cu privire la semnarea unui Pact de Stabilitate si Securitate pentru Moldova a fost lansata vara trecuta de catre presedintele Vladimir Voronin. El isi dorea ca acest "document de drept international" sa stea la baza unui sistem eficient de garantii pe termen lung pentru statul moldovenesc, care ar oferi teren unor abordari unice pentru problemele ce tin de dezvoltarea institutiilor democratice, de asigurare a concordiei civice si de solutionare a problemei transnistrene in baza principiilor federative. Pentru aceasta, Voronin a invitat SUA, UE, Romania, Rusia si Ucraina sa semneze acest document. Pana la inceputul lunii noiembrie, nici una din cele cinci parti invitate sa-si puna semnatura pe acest document n-au reactionat.

DISPONIBILI. Zilele trecute, SUA si Uniunea Europeana si, mai nou, si Romania, prin ambasadorii sai acreditati la Chisinau, si-au exprimat disponibilitatea de a semna o Declaratie de Stabilitate si Securitate pentru Moldova si au propus ca printre semnatari sa fie inclusa si OSCE. Substituirea notiunii de "pact" cu cea de "declaratie" in cazul acesta conteaza, deoarece "declaratie" semnifica doar asumarea unor obligatii morale de catre semnatari de sustinere a doleantelor Republicii Moldova. Altfel spus, acesta nu va mai fi un act de drept international asa cum si-l dorea presedintele comunist.

MOTIVATIA
Diplomatul rus Nikolai Reabov a declarat ca Moscova a examinat cu atentie proiectul Pactului propus vara trecuta de Vladimir Voronin si ca si-a exprimat, prin canale diplomatice, sustinerea pentru aceasta initiativa. Reabov a spus ca Chisinaul nu a reactionat insa in nici un fel, ci "pe neprins de veste" a propus Rusiei sa semneze in locul Pactului - Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova. Aceasta insa, in opinia ambasadorului rus, contine deosebiri de fond fata de textul Pactului si, deci, nu va fi semnat, deoarece a fost ajustata de strategii americani. "Rusiei nu-i convine o astfel de evolutie a situatiei si, din aceasta cauza, noi nu vom semna un astfel de document. Noi intelegem aspiratiile proeuropene ale moldovenilor si, daca administratia de la Chisinau doreste sa distruga relatiile serioase si multilaterale cu Rusia de dragul unui vis, nu are decat sa o faca, dar exista riscul de a le pierde pe ambele", a spus Reabov.

SEMANTICA
La conferinta de presa, Nikolai Reabov a precizat ca sintagma "conflictul moldo-rus din Transnistria" nu este corecta si a indemnat ziaristii sa scrie de acum incolo "conflictul dintre Moldova si Transnistria in care Rusia este mediator". Argumentul sau a fost ca el, cand a venit la Chisinau, i-a inmanat scrisorile de acreditare lui Vladimir Voronin si nu lui Igor Smirnov. Ziaristii i-au reamintit insa ca sintagma "conflictul moldo-rus din Transnistria" se intalneste in repetate randuri in Hotararea Curtii Europene in cazul "grupului Ilascu", adica este una deja legalizata.

×
Subiecte în articol: externe Rusia