x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relațiile ruso-israeliene, lovite de rachetă

Relațiile ruso-israeliene, lovite de rachetă

de Şerban Mihăilă    |    19 Sep 2018   •   13:32
Relațiile ruso-israeliene, lovite de rachetă

Relațiile cordiale din ultima vreme dintre Moscova și Ierusalim au fost zguduite serios de rachetele siriene, care au doborât din greșeală un avion de recunoaștere al aliaților ruși, folosit de temutele „F-16” israeliene drept paravan pentru un atac asupra unor instalații militare de pe teritoriul Siriei. Imediat, Kremlinul a amenințat Israelul cu „represalii”, susținând că armata statului evreu a acționat „deliberat”, printr-o acțiune „provocatoare”.

Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat Israelul de „doborârea indirectă” a avionului de recunoaștere rusesc „Il-20” și uciderea celor 15 militari aflați la bordul său, avertizând armata israeliană să se aștepte la o ripostă pe măsură pentru operațiunea „ostilă” și „deliberată” pe care a provocat-o. Deși aparatul de zbor a fost lovit de rachetele siriene, deasupra Mediteranei, la 35 de kilometri de coasta Siriei, Kremlinul susține că patru avioane de luptă israeliene „F-16” aflate în plină ofensivă asupra unor baze militare controlate de Damasc au utilizat „Il-20” drept paravan pentru a se apropia de țintele lor terestre fără a fi atacate de apărarea antiaeriană coordonată de comandanții sirieni, aliați ai rușilor. Mai mult, spune Moscova, israelienii nu i-au avertizat pe ruși în legatură cu ofensiva asupra Siriei, conform protocolului stabilit, decât cu un minut înainte de începerea atacurilor, nelăsând o fereastră suficientă de timp pentru retragerea avionului de recunoaștere „Il-20” din zona vizată. Puterile străine implicate în conflictul sirian, între care Israelul și Rusia, țin în permanență o linie deschisă pentru a-și transmite detalii operaționale, încercând să evite astfel să se atace reciproc, în mod accidental. „Considerăm acțiunile militare israeliene ca fiind ostile”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de Reuters. „În urma acțiunii iresponsabile a armatei israeliene, 15 militari ruși au dispărut (…) Ascunzându-se în spatele avionului rusesc, piloții israelieni au pus aparatul nostru de zbor în bătaia sistemelor siriene de apărare antiaeriană. Ei au comis în mod deliberat această provocare”, a adăugat el. „Acest lucru este în neconcordanță totală cu spiritul parteneriatului ruso-israelian. Ne rezervăm dreptul de a răspunde în mod adecvat”, a amenințat  Konașenkov. Avionul „Il-20” a dispărut de pe radarele de control luni seară, în timpul unui atac lansat de patru avioane israeliene „F-16” asupra unor instalații militare din provincia siriană Latakia. Concomitent, rușii au detectat în aceeași regiune rachete lansate de pe fregata franceză „Auvergne”.

Israelienii se disculpă

De cealaltă parte, armata israeliană și-a exprimat „regretul” față de moartea militarilor ruși, însă a precizat, într-o postare pe Twitter, că „regimul președintelui Bashar al-Assad, a cărui armată a doborât avionul rusesc, poartă în întregime vina pentru acest incident”. Potrivit statului evreu, avioanele sale reintraseră deja în spațiul aerian israelian, atunci când sirienii au lovit aparatul de recunoaștere al Rusiei. 

Avioanele israeliene au creat în mod deliberat o situație periculoasă, atât pentru navele de suprafață, cât și pentru aparatele de zbor din zonă”.

Igor Konașenkov

×
Subiecte în articol: relații ruso-israeliene