x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reluarea luptelor în Fâșia Gaza. Israelul a distribuit o hartă cu zonele sigure de evacuare pentru locuitori

Reluarea luptelor în Fâșia Gaza. Israelul a distribuit o hartă cu zonele sigure de evacuare pentru locuitori

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2023   •   14:20
Reluarea luptelor în Fâșia Gaza. Israelul a distribuit o hartă cu zonele sigure de evacuare pentru locuitori
Sursa foto: Hepta

 Armata israeliană a anunțat că, odată cu reluarea luptelor, a făcut o hartă pentru a-i sfătui pe locuitorii din Gaza cu privire la zonele sigure pentru evacuarea lor. Un videoclip în limba arabă a fost publicat pe rețelele de socializare, iar harta a fost distribuită în Gaza, relevă, Reuters.

„Aceasta împarte teritoriul Fâșiei Gaza în funcție de zone recognoscibile pentru a permite locuitorilor să se orienteze și să înțeleagă instrucțiunile și să se evacueze din anumite locuri pentru siguranța lor, dacă este necesar”, se arată în anunțul armatei.

Joi, secretarul de stat american Antony Blinken, aflat la a treia sa vizită în Orientul Mijlociu de la începutul războiului, în 7 octombrie, i-a spus premierului Benjamin Netanyahu că în campania israeliană din sudul Fâșiei Gaza nu trebuie să se repete pierderile masive de vieți omenești și strămutările de populație civilă înregistrate în timpul ofensivei din nord.

Blinken a declarat că a prezentat pași clari pentru Israel pentru a minimiza numărul victimelor civile, dar nu a spus dacă a fost asigurat că pașii vor fi urmați.

Israelul a reluat vineri operațiunile de luptă împotriva Hamas în Gaza, după ce a acuzat gruparea militantă palestiniană că a lansat rachete asupra Israelului și că nu a respectat acordul de eliberare a tuturor femeilor ținute ostatice, încălcând astfel armistițiul temporar.

O pauză de o săptămână a permis schimbul a zeci de ostatici deținuți în Gaza cu sute de prizonieri palestinieni și a facilitat intrarea ajutorului umanitar în fâșia de coastă.

O mare parte din Gaza, o enclavă de 2,3 milioane de locuitori, a fost transformată în pustiu în urma unei ofensive israeliene ca represalii la un atac al Hamas din 7 octombrie, în care Israelul afirmă că 1200 de persoane au fost ucise și aproximativ 240 au fost luate ostatice.

Autoritățile din Gaza spun că bombardamentele israeliene au ucis până acum peste 15.000 de persoane în enclava condusă de Hamas.

×