x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Remiza la cea dintai infruntare Bush - Kerry

Remiza la cea dintai infruntare Bush - Kerry

02 Oct 2004   •   00:00
Remiza la cea dintai infruntare Bush  -  Kerry

Spectacolul de inteligenta si subtilitate care s-a fi dorit a fi prima dezbatere televizata intre candidatii la presedintia americana, George Bush si John Kerry, s-a transformat intr-un meci egal.

ANA ILIE

Adrenalina, lumini orbitoare, replici dure schimbate contra timp si, in toata America, zeci de milioane de persoane care cantaresc, analizeaza si emit ipoteze, la prima infruntare televizata a celor doi rivali la presedintia americana, republicanul George W. Bush si democratul John Kerry.

GATA DE LUPTA. Cei doi candidati au participat joi la prima runda a dezbaterilor televizate, care ar trebui sa cantareasca greu la urne in 2 noiembrie, cand se decide viitorul ocupant al Casei Albe. Ambii erau decisi sa arunce mastile si sa spuna lucrurilor pe nume, cu privire la chestiuni vitale care framanta poporul american: razboiul din Irak, securitatea nationala, prietenii si dusmanii SUA.

Totul fusese pregatit cu minutiozitate din timp de echipele celor doi candidati. Timpul alocat raspunsurilor si replicilor, asezarea la pupitrele din studioul de televiziune, pana si vestimentatia sotiilor celor doi (ambele neveste descoperind, destul de jenate, ca s-au imbracat in acelasi gen de taior alb).

Vizibil obosit, Bush nu i-a replicat lui Kerry cu suficienta duritate la atacurile directe privind interventia americana din Irak, iar Kerry a facut cateva confuzii jenante.

Kerry s-a dezlantuit din prima: "Acest presedinte a comis, regret ca spun asta, o eroare de judecata colosala", lansand razboiul din Irak in loc sa il urmareasca si in gaura de sarpe pe teroristul Ossama ben Laden. La randul sau, Bush a subliniat ca insusi Kerry a votat pentru autorizarea razboiului pe care il critica acum. Presedintele nu a reusit decat sa justifice interventia cu aceeasi fraza rasuflata: "Lumea e un loc mai bun fara Saddam Hussein".

GAFE. Dupa nici 10 minute de la inceperea dezbaterii, binecunoscutele gafe ale presedintelui american nu au intarziat sa apara. Bush a facut o confuzie "mica" intre fostul presedinte irakian Saddam Hussein si Ossama ben Laden. "Bineinteles ca il urmarim pe Saddam... aaa.. pe Ossama ben Laden", s-a balbait Bush. Kerry a facut insa aceeasi confuzie doar cateva minute mai tarziu. Democratul nu s-a oprit aici cu gafele. A povestit despre o vizita la arhivele KGB din Piata Treblinka, din Rusia, uitand ca Treblinka a fost o tabara de concentrare nazista si piata pe care o vizitase se numea Lubianka.

USOR AVANTAJ. Dupa 90 de minute, nici unul nu a iesit invingator. Specialistii ii acorda totusi lui Kerry un usor avantaj. Si presa americana tot pe Kerry il vede in fata. Reputatul Wall Street Journal scria, dupa dezbaterea de joi seara, ca "performanta lui Kerry a parut solida... Bush a parut in defensiva".

×
Subiecte în articol: externe bush kerry