x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Replică la sancțiunile occidentale. Vladimir Putin vrea să pună bazele unei asocieri eurasiatice de amploare

Replică la sancțiunile occidentale. Vladimir Putin vrea să pună bazele unei asocieri eurasiatice de amploare

27 Mai 2022   •   16:30
Replică la sancțiunile occidentale. Vladimir Putin vrea să pună bazele unei asocieri eurasiatice de amploare

Vladimir Putin vrea să realizeze o asociere eurasiatică de amploare, ca replică la deciziile statelor occidentale care au impus sancțiuni țărilor cu politici independente, scrie EFE.

''A sosit momentul să elaborăm o strategie integrală de dezvoltare pentru o mare asociere eurasiatică ce trebuie să reflecte provocările cheie cu care ne confruntămşi care să facă paşii necesari pentru noi acorduri complementare regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)'' , a cerut liderul de la Kremlin, prin videoconferință, la  Forumul Economic Eurasiatic de la la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului.

Vladimir Putin a mai precizat că sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului de statele occidentale, în contextul invadării Ucrainei, au drept scop ''izolarea şi slăbirea'' ţărilor care dezvoltă ''politici independente'', dar pe care ''niciun jandarm mondial'' nu le va putea opri.

Astăzi a început summit-ul Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), la care participă fostele state sovietice Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, alături de Rusia.

Totodată, preşedintele Kazahstanului, Kasim-Yomart Tokaiev, care a participat fizic la întrunire, consideră oportună implementarea proiectului ''Eurasia Mare'', inițiat de Vladimir Putin. Acesta prevede o cooperare economică mai strânsă între aceste state și China.

''Mai devreme sau mai târziu, îl vom implementa. Şi, cum a spus preşedintele rus Vladimir Vladimirovici, este posibil ca şi alte ţări să se poată alătura'' , a declarat Tokaiev. Proiectul prevedea inițial și posibilitatea participării unor țări europene. 



 

×
Subiecte în articol: Rusia eurasia Vladimir Putin