x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reportaj CNN: Refugiaţi africani, mutilaţi de vii pentru organe! "Materia primă" ajunge la bogătaşi

Reportaj CNN: Refugiaţi africani, mutilaţi de vii pentru organe! "Materia primă" ajunge la bogătaşi

de Veronica Micu    |    17 Noi 2011   •   10:02
Reportaj CNN: Refugiaţi africani, mutilaţi de vii pentru organe! "Materia primă" ajunge la bogătaşi

Refugiatii africani care incearca sa traverseze Desertul Sinai sunt vanati de membrii unor triburi beduine care vor sa le fure organele. Schimbul ilegal - bani pentru organe - se crede a fi a doua cea mai mare afacere ilegala din Egipt, dupa traficul de arme.

Fundatia Noua Generatie pentru Drepturile Omului, din Italia, a prezentat probe care demonstreaza ca trupuri ale refugiatilor africani au fost gasite in desert cu organe lipsa, scrie CNN.

Sawarka, unul dintre cele mai importante triburi beduine din Sinai, este implicat in traficul de organe, potrivit unei surse citate de jurnalistii CNN. Unul dintre liderii tribului a declarat ca aceasta situatie este cunoscuta si ca, de multe ori, refugiatii ajung sclavi si sunt torturati. El a precizat insa ca cei care comit asemenea fapte sunt elementele negative ale tribului.

Niciun alt lider beduin nu a vrut sa discute despre aceasta problema, comenteaza CNN. Ei spun ori ca nu stiu nimic, ori ca au auzit doar zvonuri legate de subiect.

Dar Hamdy Al-Azazy, presedintele Fundatiei, spune ca totul este cat se poate de real si ca exista imagini care arata corpuri mutilate, cu cicatrici in zona abdominala. Toate fotografiile au fost realizate la morga orasului egiptean El Arish.

Mai mult, Hamdy Al-Azazy spune ca organele au fost luate cand refugiatii inca erau in viata. "Organele nu mai sunt bune de nimic daca sunt morti. In prima instanta, ii drogheaza, le scot organele, apoi ii lasa sa moara si ii arunca intr-o groapa, alaturi de alte sute de cadavre", spune Al-Azazy.

Hamdy Al-Azazy povesteste ca a fost dus intr-un astfel de loc. Mai mult, presedintele Fundatiei crede ca doctorii egipteni corupti colaboreaza cu beduinii. Ei ajung in Sinai si scot organele refugiatilor in unitati spitalicesti mobile. "Clinicile mobile folosesc tehnologie avansata, toata aparatura fiind adusa de la un spital privat din Cairo", continua Al-Azazy.

"Sunt doua tipuri de cicatrici. Una este de la o autopsie realizata post-mortem, iar cealalta este de la operatie", a declarat doctorul Fakhry Saleh dupa ce jurnalistii i-au aratat o fotografie a unuia dintre refugiatii ucisi pentru organe.

"Toate cicatricile sunt in zona ficatului si a rinichilor. Te deschid, iti scot organele si te lasa sa mori. Mafiei nu-i pasa daca mori sau traiesti", spune Saleh, care a facut o documentare serioasa legat de traficul ilegal de organe din Egipt. O investigatie a doctorului a scos la iveala faptul ca traficul de organe este una dintre cele mai profitabile afaceri din Egipt.

"Este a doua cea mai profitabila afacere, dupa cel cu arme. Aduce mult mai multi bani decat traficul de droguri sau prostitutia", explica Saleh.

Seful unui trib beduin i-a pus in contact pe jurnalistii CNN cu un fost traficant de organe. "Doctorii negociaza direct cu familia Sawarka si cumpara organele incepand de la 20.000 de dolari", a declarat sursa.

Potrivit materialului realizat de CNN, intitulat sugestiv "Moartea din desert" (Death in Desert),, mii de oameni au cazut prada medicilor-macelari.

×