Departamentul American al Justiției a obținut, în mod clandestin, desfășurătoarele telefoanelor aparținând reporterilor și editorilor angajați la agenția de știri Associated Press (AP). Liderii organizației media au numit această intruziune ”masivă și fără precedent” a Guvernului, care a încercat de fapt să afle modul în care reporterii își adună informațiile și, mai ales, care sunt sursele care au dat informații jurnaliștilor, scrie Fox New.
Avocații AP au mai spus pentru Fox News că Departamentul Justiției a urmărit în special convorbirile inițiate de către reporterii AP de pe telefoanele de serviciu, dar și telefoanele personale de la sediul instituției din New York, și celelalte birouri din Washington, D.C. și Hartford, Connecticut. De asemenea, numărul de telefon al corespondentului AP pentru Congres a fost monitorizat. Departamentul de Justiție a încercat astfel să identifice numere de telefon ale posibilelor ”surse secrete” pe care s-au bazat anumite știri și informații publicate de AP și care ar fi deranjat autoritățile de la Washington.
100 de reporteri monitorizaţi
Monitorizarea a avut loc în lunile aprilie și mai ale anului trecut, și a vizat în total 20 de numere de telefon la care ar fi avut acces aproximativ 100 de reporteri și editori care publică informații inclusiv despre Guvernul american. Președintele AP și şeful executiv, Gary Pruitt, a trimis o scrisoare de protest ministrului Justiției, Eric Holder, în care l-a informat pe acesta din urmă că încercarea Guvernului de a obține astfel de informații nu este justificată. Pruitt a cerut Departamentului Justiției să predea toate documentele obținute clandestin și să distrugă orice copie a acestora.
”Nu există nici o justificare pentru colecția masivă de convorbiri telefonice aparținând Associated Press și reporterilor noștri. Aceste documente pot identifica convorbiri cu surse confidențiale din tot spectrul activității de colectare de informații pe care AP a condus-o pe o perioada de două luni, pot identifica modul în care AP își adună informațiile, divulgă activități și operațiuni ale AP, iar Guvernul nu are nici un drept să le știe”, a mai spus Pruitt, citat de Fox News.
Scurgeri de informaţii oficiale
Oficialitățile au refuzat să ofere un motiv pentru care au solicitat socumentele convorbirilor telefonice. O posibilă explicație ar putea fi o investigație criminală inițiată de Departamentul de Justiție pentru a afla cine a divulgat secrete care au contribuit la o știre publicată de AP. Acea știre conținea detalii despre o operațiune CIA în Yemen care ar fi stopat un atentat cu semnătura al-Qaeda în primăvara anului 2012. Al-Qaeda plănuia să detoneze o bombă într-un avion cu destinația SUA, atentat care ar fi fost dejucat de către agenții CIA. Cu privire la această scurgere de informații către AP ar fi fost interogat inclusiv directorul CIA, John Brenner, însă acesta a negat informația. Brenner a numit scurgerea de informații către Associated Press drept ”periculoasă”. Departamentul de Justiție nu a oferit nici o justificare deocamdată. Documentele cu apelurile telefonice au fost obținute de la mai multe companii telefonice.
Număr-record de persoane investigate de Administraţia Obama
Administrația Obama, una dintre puținele Administrații Prezidențiale care s-au confruntat cu scurgeri de informații la nivel înalt, a demarat o campanie agresivă de a afla și ancheta oficialii care comunică documente și informații cu caracter ”secret” și ”top secret”. Șase persoane sunt în acest moment investigate de către Administrația Obama pentru scurgeri de informații secrete către mass-media. Acesta este un număr record, mai mare decât numărul total al persoanelor investigate de către toate administrațiile prezidențiale până la Obama. Casa Albă a declarat pentru Fox News că nu avea cunoștință de faptul că Departamentul de Justiție a monitorizat telefoanele jurnaliștilor de la AP.