x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova: Alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie

Republica Moldova: Alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie

09 Iun 2019   •   11:32
Republica Moldova: Alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat duminică, potrivit unei noi hotărâri emise în regim de urgenţă, că există circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, interimatul urmând să fie asigurat de către premierul în exerciţiu Pavel Filip. Acesta a şi semnat, în calitate de preşedinte interimar, decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie, informează Radio Chişinău.
Curtea Constituţională a adoptat de asemenea un aviz prin care constată că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, din cauza imposibilităţii de formare a unui nou guvern.
În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul 'ŞOR' (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi. Negocierile dintre aceste partide nu au permis până în prezent formarea unei majorităţi.
Sâmbătă, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.
Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.
Şedinţa parlamentului fusese convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

AGERPRES

×
Subiecte în articol: republica moldova