x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova: Dodon pleacă luni la Bruxelles, experţii se tem că vizita sa ar putea înrăutăţi relaţiile cu UE

Republica Moldova: Dodon pleacă luni la Bruxelles, experţii se tem că vizita sa ar putea înrăutăţi relaţiile cu UE

03 Feb 2017   •   13:44
Republica Moldova: Dodon pleacă luni la Bruxelles, experţii se tem că vizita sa ar putea înrăutăţi relaţiile cu UE

Preşedintele moldovean Igor Dodon va întreprinde începând de luni o vizită de trei zile la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficialităţi europene şi ar putea avea întrevederi şi cu responsabil din cadrul NATO, dar experţii de la Chişinău îşi exprimă temerea că această vizită ar putea să înrăutăţească relaţiile cu UE, potrivit Radio Chişinău. 

După ce anterior declarase că se pronunţă pentru denunţarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, experţii susţin că vizita lui Igor Dodon nu va aduce nimic nou în relaţia Chişinău-Bruxelles, dimpotrivă ar putea duce la o eventuală înrăutăţire a situaţiei. 

Dodon se va afla la Bruxelles în perioada 6-8 februarie unde va avea o serie de întrevederi, dar programul încă nu a fost definitivat, au indicat pentru Radio Chişinău surse din administraţia prezidenţială. 

În timpul recentei sale vizite la Moscova, Igor Dodon a declarat că ar susţine denunţarea Acordului de asociere şi că se pronunţă pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Eurasiatică. Totodată, el a anunţat că va solicita o întrevedere cu conducerea NATO pentru a-i cere să recunoască neutralitatea Republicii Moldova. 

Pe de altă parte, preşedintele legislativului moldovean, Andrian Candu, a subliniat că şeful statului are competenţe limitate în privinţa politicii externe şi că actuala majoritate parlamentară consideră drept prioritară implementarea Acordului de asociere cu UE. 

"Este interesant dacă Igor Dodon va avea la Bruxelles acelaşi mesaj tranşant pe care l-a avut la Moscova în privinţa relaţiilor cu UE", a comentat pentru Radio Chişinău analistul politic Ion Tăbârţă. El nu exclude ca declaraţiile lui Igor Dodon să afecteze relaţiile Chişinău-Bruxelles. 

Igor Dodon va fi însoţit la Bruxelles de câţiva consilieri şi angajaţi ai administraţiei prezidenţiale, precum şi de ministrul-adjunct al afacerilor externe şi integrării europene, Daniela Morari, notează canalul media citat. AGERPRES

×