x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova, între comunism şi integrare europeană

Republica Moldova, între comunism şi integrare europeană

de Eugenia Mihalcea    |    29 Iul 2009   •   00:00

Liderii partidelor de opoziţie, dar şi preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, au votat astăzi, în prima parte a zilei, în cadrul alegerilor anticipate din Republica Moldova.



Dacă primii au introdus în urne buletine de vot pentru "o viaţă mai bună, pentru generaţia tânără şi pentru integrare europeană", liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a declarat că a votat pentru stabilitate şi nu a uitat să atace statul vecin, România. Voronin a spus, la ieşirea de la vot, în jurul orei 8:30, la Liceul "Antioh Cantemir" din Chişinău, că România "trebuie să se dezică de trecutul ei istoric", de naţionalism şi mai ales de ideea de unitarism.

CHIRTOACĂ, PENTRU DEMOCRAŢIE

Preşedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, fost premier, a votat la ora 09:30, în incinta Universităţii de Stat din Tiraspol, pentru "sfârşitul erei comunismului" şi guvernarea forţelor democratice. Un discurs asemănător a avut şi colegul său de partid, Vasile Tarlev, fost premier şi el. "Votez pentru o viaţă mai bună, ca generaţia tânără să se simtă bine acasă, dar şi generaţia de vârstă înaintată să se simtă bine, stabil. Forţele politice care ajung în Parlament trebuie să apere interesul naţional", a spus Tarlev, care a precizat că speră ca acestea să fie ultimele alegeri din acest an. El a fost aclamat de personalul din secţia de votare, care a strigat bravo la auzul declaraţiilor lui.

Edilul capitalei degrevat din funcţie şi vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a votat pentru liberatate, democraţie şi integrarea europeană a Republicii Moldova. Chirtoacă a ajuns la secţia de vot, din incinta unei şcoli primare din strada Calea Ieşilor 57,  în jurul orei 9:00. "Am votat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, inclusiv pentru relaţiile bune de vecinătate cu România şi Ucraina. Am votat pentru democraţie şi pentru viitorul copiilor în UE. Aşa cum spunea şi Ştefan cel Mare, Moldova nu este a boierilor, ci a urmaşilor urmaşilor noştri", a spus vicepreşedintele PL.

Preşedintele "partidului lui Chirtoacă" - aşa cum îl numesc toţi moldovenii cu orientare de dreapta -, Mihai Ghimpu, a ajuns la secţia de votare din cadrul Liceului Nicolai Gogol, la ora 11:00. Şcoala, cu panouri scrise exclusiv în limba rusă şi împopoţonată ca de sărbătoare, a devenit neîncăpătoare când liderul PL a intrat să voteze. Urnele, care în mai toate secţiile sunt îmbrăcate în materiale galbene, albastre sau roşii, poartă stema ţării pe ele. Preşedintele secţiei de votare este extrem de precaut şi, deşi ar dori să nu vadă atât de multă presă în incinta şcolii, nu mai are ce face, decât să spună în şoaptă că speră să nu aibă parte de "agitaţie electorală în ziua alegerilor". Mihai Ghimpu a avut un discurs asemănător cu cel al colegului Chirtoacă, el spunând că a votat pentru "integrare europeană, pentru soluţionarea conflictului transnistrean şi, nu în ultimul rând, pentru tineret".

Şi Vlad Filat, liderul PLDM, este convins că opoziţia va învinge categoric. "De mâine vom trăi altfel, într-o ţară liberă şi democratică", a spus politicianul, care a adăugat totuşi că există deja suspiciuni de fraudare a alegerilor.


PREZENŢĂ LA URNE
Moldovenii s-au prezentat încă de dimineaţă la urne, pentru a-şi da votul, fie unei formaţiuni de dreapta, fie comuniştilor aflaţi încă la putere. Conform datelor oficiale, în comparaţie cu alegerile din 5 aprilie, activismul civic în primele ore ale scrutinului este mai ridicat.
Potrivit observatorilor Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - "Coaliţia 2009", participarea la vot în secţiile de votare constituite pe teritoriul Republicii Moldova este de aproximativ 10%. În Republica Moldova se desfăşoară astăzi alegeri anticipate.

VIZELE PENTRU ROMÂNI NU VOR FI SCOASE
Vladimir Voronin a declarat ieri, la ieşirea de la vot, că "vizele pentru români vor fi scoase doar atunci când UE va scoate vizele pentru cetăţenii statului meu". Preşedintele în exerciţiu a mai spus că relaţiile cu România trebuie să fie bune, amicale, ca şi cu oricare alt vecin, precizând totodată că partea moldavă a depus întotdeauna acest efort. "Foarte mult depinde de statul român, care nu trebuie să vină cu idei de naţionalism, unionism", a declarat Voronin.

×
Subiecte în articol: externe