x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe REPUBLICA MOLDOVA / Start electoral scandalos

REPUBLICA MOLDOVA / Start electoral scandalos

07 Feb 2009   •   00:00

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început în Republica Moldova cu rupturi şi scandaluri în tabăra opoziţiei democratice. Reprezentanţii partidelor cu şanse de a accede în viitorul parlament s-au zbătut pentru a ajunge pe primele locuri în listele electorale până au intrat în conflict cu liderii partidelor.



Au semnat angajamentul de a nu se ataca reciproc, dar se ruinează din interior chiar din prima zi a campaniei electorale. Este vorba despre două partide de orientare democratică din Moldova, care se confruntă cu probleme, deoarece unor fruntaşi ai acestora nu le plac poziţiile oferite în listele electorale. Reprezentantul PL, Vasile Panfil, l-a acuzat pe liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, că ar conduce partidul în stil dictatorial. De partea cealaltă, liderul PL, Mihai Ghimpu, susţine că Panfil este nemulţumit, deoarece nu s-a regăsit pe primele poziţii în lista electorală: "Mai mult nu putea să obţină, deoarece nu a activat în partid timp de zece ani, dar cel mai important este ca, după alegeri, cineva să dea votul pentru guvernarea comunistă", a spus Ghimpu.

Un alt partid care s-a declarat în opoziţie faţă de actuala guvernare comunistă din Republica Moldova – Alianţa Moldova Noastră − se confruntă cu probleme similare. Oleg Cernei, un activist de frunte al acestei formaţiuni politice, s-a plâns ieri jurnaliştilor că-i este ruşine de lista înaintată Comisiei Electorale Centrale de conducerea formaţiunii: "Din păcate, jocurile de culise şi comercializarea locurilor pe listă este o realitate. Prea mulţi oameni au investit în anumite partide şi ei se regăsesc, în urma unor jocuri de culise, în alte locuri". Liderul formaţiunii, Serafim Urechean, respinge acuzaţiile şi susţine că poziţia cu numărul 31 este ceea ce merită Cernei: "Sunt şi cei care îşi supraapreciază ponderea în societate. Aceasta este părerea lui. Nu a fost nici un joc de culise...".

Joi, în prima zi de campanie, şi-au depus dosarele pentru înscrierea în cursa electorală şapte formaţiuni politice, inclusiv Partidul Comuniştilor. Pe primele trei poziţii în lista comuniştilor figurează şeful statului, Vladimir Voronin, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi premierul moldovean, Zinaida Greceanîi. Tot joi au depus dosarul de înscriere în cursa electorală şi liderii Partidului Popular Creştin-Democrat, despre care presa scrie că riscă să rămână în afara Parlamentului din cauza coaliţiei formate cu comuniştii. Liderul formaţiunii, Iurie Roşca, este însă de altă părere: "Creştin-democraţii vor avea cel mai mare rezultat din toată istoria politică a partidului, iar în viitorul Parlament vor fi trei, cel mult patru, formaţiuni politice. Aşa că nu pierdeţi timpul cu luări de interviuri cu cei care figurează pe listă ca să se încălzească şi ca să-i vadă soacra la televizor".

Campania electorală a început fără ca autorităţile moldovene să ajusteze legislaţia la cerinţele Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia şi OSCE, care au cerut anularea restricţiilor privind constituirea blocurilor electorale, revenirea la vechiul prag de 4% pentru accederea partidelor în Parlament (actualmente acest prag este de 6%) şi anularea interdicţiei impuse persoanelor cu dublă cetăţenie de a accede în funcţii publice, inclusiv în cea de deputat.

×
Subiecte în articol: externe