x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reputat diplomat olandez: „Popoarele balcanice nu sunt europene, nu au contribuit cu nimic la cultura europeană”!

Reputat diplomat olandez: „Popoarele balcanice nu sunt europene, nu au contribuit cu nimic la cultura europeană”!

27 Feb 2012   •   15:56
Reputat diplomat olandez: „Popoarele balcanice nu sunt europene, nu au contribuit cu nimic la cultura europeană”!

Intr-un comentariu pentru Handelsblatt, reputat cotidian de afaceri din Germania, fostul diplomat Robert van Lanschot, care a reprezentat Olanda in Bosnia, Kosovo, Irak si Eritrea, scrie: 'Est Europenii, majoritatea fiind balcanici, nu au contribuit cu nimic la cultura europeana'. Articolul a fost citat de '24 de ore' in Bulgaria si preluat de agentia bulgara de presa Novinite.

Articolul lui Lanschot incepe cu un citat dintr-un diplomat congolez, rezident in Bruxelles: 'Balcanicii din Belgia? Acestia nu sunt albi!'.

'Din moment ce si africanii au realizat ca exista o mare diviziune culturala intre Vest-ul si Est-ul Europei, ce sa mai zicem de altii?', se intreaba van Lanschot. Acesta considera ca Europa incepe in Mostar, de partea croata a podului peste raul Neretva. 'Turistii ofteaza usurati cand simt ca, in sfarsit au ajuns inapoi, in Europa, odata ce au intrat in partea croata a Mostar-ului'.

Kosovo, Macedonia, Albania, Moldova, Muntenegru, si o mare parte din Serbia, parti din Bosnia, Bulgaria si Greece resping categoric ideea de Europa unita si sunt mai apropiate cultural de Turcia, spune diplomatul olandez, care, in mod curios, nu introduce Romania in aceasta insiruire de balcanici.

'Nimeni din Balcani nu stie ce e acela un costum Chanel, nu a aflat despre arta culinara a lui Bokus, despre Pippi Longstocking, despre gradinile din Anglia, despre eseurile lui Montaigne, despre jucariile Lego etc', scrie van Lanschot (recunoastem ca la Bokus si la Pippi ne-a prins si pe noi... - n.r.).

In concluzie, diplomatul cere stoparea extinderii Uniunii, fiindca natiunile pomenite nu au nimic in comun cu Europa. (R.V.)

×