x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Retea de hoti de bancomate

Retea de hoti de bancomate

16 Noi 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
Politistii englezi se intrec in imaginatie cu hotii romani. Politistii spun ca au arestat cativa romani care fac parte dintr-o retea specializata in jefuirea de bacomate cu ajutorul unor dispozitive electronice performante.

Cum sa furi doua milioane de lire

Detectivii de la Brigada Politiei britanice de Combatere a Fraudei sustin ca sunt pe cale sa castige un razboi. Cel cu o banda de romani care-l jefuieste pe contribuabilul scotian, posesor de card.
ANA-MARIA LUCA

INVENTIVI. O banda de romani jefuieste bancomatele englezesti ajutandu-se de cele mai performante sisteme electronice
Se instaleaza un dispozitiv care include o microcamera de luat vederi langa un bancomat, in asa fel incat sa se vada tipul de card si codul tastat de client. Apoi se creeaza un card fals, cu aceleasi caracteristici, care permite accesarea contului din oricare alt oras al Marii Britanii.
Asa spun politistii britanici ca opereaza o banda de romani, care au reusit sa fure in acest fel intr-un singur an aproape 2 milioane de lire sterline. Cea mai mare parte a sumei a fost extrasa din bancomate din Glasgow si Edinburgh.

METODA. Britanicii au avertizat ca mai-marii bandei recruteaza "operatorii" din randul unor romani nou-veniti, carora le ofera in schimbul serviciilor o identitate falsa si un pasaport. Apoi, recrutii sunt trimisi pe tot teritoriul Marii Britanii.

Politistii au anuntat ca au operat mai multe arestari intr-un raid asupra unor fosti condamnati care furasera milioane de lire din bancomate. Dupa arestarile de acum opt saptamani, in regiune nu au mai fost inregistrate furturi, au precizat politistii. Totusi, ei au avertizat ca banda de romani care are cartierul general la Londra va continua sa jefuiasca posesorii de carduri daca acestia nu sunt atenti.

ARESTATIi. Detectivul George McAusland, de la Brigada de Combatere a Fraudei a Strathclyde Police si, de asemenea, expertul sectiei in furturi de la bancomate, a spus presei engleze ca reteaua de fosti puscariasi a fost vaduvita de cateva elemente-cheie.

"Am aflat ca baza este la Londra. Problemele incep de acolo si se raspandesc pana in Scotia. Aveam de-a face cu astfel de furturi in mod regulat aici. Dar in ultimele saptamani atacurile s-au rarit. Credem ca datorita arestarilor din Glasgow, Edinburgh si Londra."

In septembrie, politistii au arestat un roman care se dadea drept italian, pe nume Marco Giovanni, de 29 de ani. El a fost condamnat la 9 luni de inchisoare la Glasgow, dupa ce a recunoscut ca a luat parte la o operatiune de jefuire de bancomate. A fost prins dupa ce a fost surprins de personalul unei banci dintr-un complex comercial din cartierul Toryglen.

In luna martie, Bogdan Tanasa, tot de 29 de ani, a primit o pedeapsa de 30 de luni dupa ce a furat 30.000 de lire sterline din bancomate. El a spus politistilor ca a fost santajat sa ia parte la astfel de operatiuni dupa ce viza sa pentru Marea Britanie a expirat. Alti doi romani asteapta procesul.

Politistii au spus ca banda e departe de a fi anihilata. "Dispozitivele pe care le folosesc devin din ce in ce mai sofisticate. Si pentru ca banii pe care-i castiga asa sunt foarte multi, suntem mai mult decat siguri ca se vor intoarce."

ALTI TREI ROMANI ARESTATI
La 10 noiembrie, Politia britanica a arestat la Liverpool alti trei romani care clonau carduri bancare. Ei au fost inchisi pentru 31 de luni si, respectiv, 2 ani. Ei faceau parte tot dintr-o retea internationala de crima organizata, iar cei trei romani venisera la Liverpool de la Londra.

Politistii i-au gasit pe cei trei in posesia unor echipamente sofisticate, pe care le foloseau sa obtina date ale cartilor de credit folosite la bancomate.

Robert Ilie, de 25 de ani, Eduard Sarbanescu si Gheorghe Strugari, amandoi de 22 de ani, care nu aveau domiciliu fix, au recunoscut ca au planuit sa fure bani, dar au spus ca nu ei erau capii retelei.

Inselaciunea presupunea sa lipeasca un fals orificiu pentru card prevazut cu o camera minuscula de luat vederi deasupra celui original. Cant clientul introducea cardul in bancomat, informatiile digitale se inregistrau pe echipamentul hotilor, iar camera filma codul PIN pe care-l tasta clientul. Imaginile erau transmise catre un receptor aflat in apropiere.
×
Subiecte în articol: diaspora romani bancomate