x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul schimbă macazul: Armata lui Putin, pusă la iernat în afara „zonei de ucidere”

Kremlinul schimbă macazul: Armata lui Putin, pusă la iernat în afara „zonei de ucidere”

de Şerban Mihăilă    |    14 Noi 2022   •   07:40
Kremlinul schimbă macazul: Armata lui Putin, pusă la iernat în afara „zonei de ucidere”
Sursa foto: Hepta

Retragerea din Herson marchează o schimbare strategică a Kremlinului pe frontul ucrainean. Din punct de vedere operațional, abandonarea singurului oraș important cucerit de armata lui Putin de la începutul invaziei îi poate ajuta pe ruși să-și stabilizeze pozițiile defensive în timpul iernii. Din punct de vedere strategic, pierderea Hersonului reprezintă pentru Moscova o înfrângere fără echivoc.

Decizia Rusiei de a se retrage din Herson către pozițiile sale defensive, aflate pe malul stâng al râului Nipru, are la bază o logică militară realistă: controlul asupra orașului nu putea fi menținut decât cu un preț foarte ridicat din partea rușilor.

Între focul inamic și presiunea politică

Atunci când au lansat contraofensiva asupra Hersonului, la sfârșitul lunii august, comandanții ucraineni știau că nu dispun de puterea de luptă necesară pentru a lua cu asalt orașul.

Cu toate acestea, loviturile asupra podurilor de peste Nipru au limitat capacitatea Rusiei de a-și aproviziona trupele cu echipament greu, în timp ce râul a protejat forțele ucrainene de contraatac, remarcă Jack Watling, analist principal în domeniul războiului terestru la „Royal United Service Institute for Defense and Security Studies”, prestigiosul grup britanic de reflecție pentru securitate și probleme de apărare.

„Această geometrie favorabilă a câmpului de luptă a permis Ucrainei să creeze o «zonă de ucidere», în care artileria sa a provocat pierderi grele unităților cele mai motivate și mai competente ale Rusiei.”, precizează expertul, într-un articol apărut în „The Guardian”.

În pofida acestei realități militare evidente de pe linia frontului, trupele rusești s-au pomenit blocate în oraș, din rațiuni politice. După anexarea regiunii Herson, ideea unei retrageri a fost inițial considerată inacceptabilă și periculoasă din punct de vedere politic, mai ales după reacția virulentă a naționaliștilor radicali ruși față de prăbușirea liniei de apărare a armatei lui Putin în apropiere de Izium, precum și față de mobilizarea haotică ordonată de Kremlin.

Fiind singurul oraș important cucerit aproape intact în timpul invaziei, pierderea sa nu putea fi interpretată altfel la Moscova decât ca o mare înfrângere. Și, din acest motiv, Hersonul a fost apărat pentru o perioadă de timp, însă cu un preț imens, înregistrându-se numeroase victime în rândul militarilor ruși și pierderi importante de echipamente de luptă.

Implicații strategice devastatoare

Abandonarea orașului are, de asemenea, serioase implicații pentru strategia Rusiei de ocupare a Ucrainei. Fără un cap de pod pe malul drept al Niprului, forțele rusești nu vor putea amenința în primăvară orașul Nikolaiev cu operațiuni ofensive, chiar dacă vor fi generate noi unități de luptă în urma mobilizării ordonate de Putin.

Poziția de apărare oferită de râu, pe care forțele ruse se bazau până acum pentru a-și stabiliza pierderile, le asigură de acum înainte ucrainenilor posibilitatea de a transfera resurse de pe această axă și garantează Kievului securitate industriilor sale de pe coasta sudică a țării.

În pofida acestor considerente, Kremlinul a ajuns în cele din urmă la concluzia că ar putea suporta mai ușor consecințele politice ale unei retrageri ordonate decât abandonarea inevitabilă a orașului, după alte câteva luni de pierderi.

„Procedând astfel, Putin a aprobat o schimbare în strategia Rusiei; una care urmărește să extenueze operațiunile ofensive ucrainene contra unei linii de apărare nou-construite, lăsând criza economică să macine voința și stocurile de muniții occidentale, în timp ce Moscova își regenerează forțele pentru anul viitor.”, consideră Watling.

Și Kievul are de tras

Fără îndoială, eliberarea orașului Herson este pentru Kiev o victorie majoră. Aceasta permite concentrarea forțelor ucrainene în nord-est și demonstrează aliaților occidentali că lansarea de contraofensive inteligente poate duce la eliberarea unui teritoriu, fără a fi nevoie să fie atacat, în mod deliberat, fiecare oraș ocupat de către ruși.

Concomitent, deși Rusia încă promovează teoria victoriei, retragerea din Herson demonstrează conaționalilor lui Putin că prezentările de până acum ale propagandei de la Moscova în privința „câștigurilor” obținute pe câmpul de luptă au suferit de un optimism care nu are legătură cu realitatea.

În același timp, însă, retragerea Rusiei pune Ucraina în fața unor noi provocări. Rușii au acum un front mai îngust de apărat, iar Ucraina nu mai poate distruge un număr mare de trupe inamice care au o capacitate limitată de a riposta. Deși luptele prin noile linii de apărare ale Rusiei riscă să epuizeze unitățile ucrainene, este, de asemenea, esențial pentru Kiev ca trupele rusești să nu aibă șansa de a se reface în timpul iernii.

„Hersonul reprezintă un pas spre victorie și demonstrează că aceasta poate fi obținută, dacă furnizarea de tehnică militară occidentală se menține la un nivel constant. În același timp, acest episod subliniază importanța de a convinge Kremlinul că o retragere coordonată oferă perspective mult mai bune decât o eventuală înfrângere!”, spune Jack Watling.

Rușii abandonează și Nova Kahovka

Autorităţile ruseşti de ocupaţie susţineau, la sfârșitul săptămânii, că se pregătesc să părăsească și oraşul Nova Kahovka, locul unui baraj-cheie pe fluviul Nipru, la numai câteva zile după ce au cedat controlul asupra oraşului Herson.

Pavel Filipciuk, şeful administraţiei de ocupaţie, a declarat că oamenii din serviciul său şi locuitorii oraşului „se vor retrage într-un loc sigur”, informează agenţia de ştiri TASS, citată de dpa. Oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri ar trebui să fie pregătiţi să părăsească oraşul, spunea el.

Filipciuk a afirmat că există preocupări că barajul ar putea fi avariat de rachete, ceea ce ar putea duce la inundaţii. Până acum, Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc în mai multe rânduri că plănuiesc un astfel de scenariu.

Filipciuk a mai declarat că forţele ucrainene au făcut din administraţia oraşului „ţinta numărul unu pentru un atac terorist”.

Potrivit oficialului citat, oamenii trebuie să fie pregătiţi să se îndrepte spre regiunea rusească Krasnodar, unde vor fi adăpostiţi în imobile încălzite, vor primi mese regulate şi un ajutor financiar de 1.650 de dolari. De cealaltă parte, Ucraina susţine că aceasta este o stratagemă pentru a-i convinge pe oameni să iasă din ţară.

Există informaţii că forţele ucrainene au avansat până la comunităţi apropiate de barajul de la Nova Kahovka, mai nota dpa, sâmbătă seară.

Armata lui Putin lasă prăpăd în urmă

Forţele ruse au distrus infrastructura critică din Herson înainte de a-l părăsi, a spus preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în weekend, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul. Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în Herson, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.

„Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate!”, a afirmat Zelenski, într-un discurs înregistrat video. „Ruşii de peste tot au acelaşi scop: să umilească oamenii cât de mult posibil. Dar vom reface totul, credeţi-mă!”, a continuat el.

„Poliţia a lansat măsuri de stabilizare. Acestea sunt în curs de aplicare în Herson.”, a precizat Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai spus că trupele ucrainene au preluat controlul a peste 60 de aşezări în regiunea Herson.

„Lacrimi de recunoștință” pentru SUA

Concomitent, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a precizat că Occidentul este pe calea obținerii unei „victorii asupra Rusiei”, salutând totodată ajutorul militar care a făcut posibilă recucerirea Hersonului.

„Foarte puţină lume credea că Ucraina va supravieţui.”, a afirmat Kuleba, sâmbătă, în cursul întâlnirii sale cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, în timpul summit-ului Asiei de Sud-Est, în Cambodgia.

„Doar împreună vom putea câştiga şi alunga Rusia din Ucraina. Suntem pe calea bună!”, a spus el. „Asta se întâmplă şi victoria noastră va fi victoria noastră comună - o victorie a tuturor naţiunilor iubitoare de pace din lumea întreagă!”, a adăugat ministrul ucrainean.

Kuleba a mai spus că ucrainenii care sărbătoresc eliberarea Hersonului varsă, de asemenea, „lacrimi de recunoștință” pentru SUA şi ajutorul lor militar, în valoare de miliarde de dolari.

De cealaltă parte, Blinken a salutat „curajul remarcabil” al militarilor şi al poporului ucrainean şi a promis că sprijinul american „va continua oricât de mult timp va trebui” pentru a învinge Rusia.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Herson Kremlin razboi ucraina putin Rusia