x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe G7, reuniune pe tema activelor rusești înghețate

G7, reuniune pe tema activelor rusești înghețate

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2024   •   10:15
G7, reuniune pe tema activelor rusești înghețate
Sursa foto: Hepta

Șefii finanțelor din G7, reuniți în Italia săptămâna aceasta, încearcă să găsească o cale comună în ceea ce privește retragerea câștigurilor anticipate din activele rusești înghețate pentru a stimula finanțarea efortului de război al Ucrainei și pentru a respinge puterea Chinei în sectoare cheie.

Miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale din Grupul celor șapte democrații bogate - Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada - se vor reuni vineri și sâmbătă în orașul Stresa, situat pe malul lacurilor din nordul Italiei.

Negociatorii G7 discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, cum ar fi principalele valute și obligațiuni guvernamentale, care au fost înghețate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, potrivit Reuters.

Statele Unite fac presiuni pentru a găsi o modalitate de a anticipa veniturile viitoare din aceste active, pentru a susține un împrumut care le-ar putea oferi până la 50 de miliarde de dolari pe termen scurt.

Cu toate acestea, mai mulți oficiali din țările G7, inclusiv din SUA, au declarat că mai sunt multe aspecte juridice și tehnice de pus la punct și că nu se așteaptă ca la Stresa să se ajungă la un acord detaliat.

În schimb, miniștrii G7 încearcă să ajungă la un consens în jurul unui plan pentru care Ucraina să primească în avans suficienți bani pentru a face față nevoilor de război și civile pe termen mediu și pentru a semnala Rusiei că „nu poate supraviețui” financiar puterilor occidentale. Discuțiile au ca scop prezentarea unei propuneri șefilor de guvern din G7, care se vor reuni în Puglia, în sudul Italiei, între 13 și 15 iunie.

Cine va administra împrumutul - Banca Mondială sau un alt organism -, cum va fi garantat, cum pot fi estimate profiturile viitoare și ce se va întâmpla în cazul unui acord de pace cu Rusia sunt aspecte care nu au fost încă clarificate. Oficialii europeni sunt deosebit de prudenți, un diplomat al UE afirmând că ar dura „săptămâni, dacă nu luni” pentru a se lua o decizie finală.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: g7 Rusia active fonduri