x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune a miniștrilor de Externe ai țărilor din NATO, la a 75-a aniversare a alianței

Reuniune a miniștrilor de Externe ai țărilor din NATO, la a 75-a aniversare a alianței

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2024   •   12:45
Reuniune a miniștrilor de Externe ai țărilor din NATO, la a 75-a aniversare a alianței
Sursa foto: Hepta

Miniștrii de Externe ai țărilor din NATO se întâlnesc joi pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a alianței. În cea de-a doua zi a unei reuniuni la Bruxelles, miniștrii vor marca semnarea la Washington, în 4 aprilie 1949, a Tratatului Atlanticului de Nord.

"Pe măsură ce ne confruntăm cu o lume mai periculoasă, legătura dintre Europa și America de Nord nu a fost niciodată mai importantă", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

NATO a început cu 12 membri din America de Nord și Europa, fiind fondată ca răspuns la temerile tot mai mari că Uniunea Sovietică reprezenta o amenințare militară la adresa democrațiilor europene.

În centrul său se află conceptul de apărare colectivă, acela că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.

După 75 de ani, NATO are 32 de membri. Cei mai noi doi membri ai alianței, Finlanda și Suedia, au aderat ca răspuns direct la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

"Națiunile democratice, oamenii liberi au ales să se alăture (NATO), spre deosebire de modul în care Rusia se extinde prin anexare sau agresiune", a declarat ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen.

În prima zi a reuniunii de la Bruxelles, miercuri, miniștrii țărilor din NATO au convenit să planifice un rol mai important al alianței în coordonarea asistenței de securitate și a instruirii militare pentru Ucraina.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tari nato ministri de externe