x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniunea ASEAN debutează pe fondul atentatelor de la Jakarta

Reuniunea ASEAN debutează pe fondul atentatelor de la Jakarta

20 Iul 2009   •   00:00

Reuniunea miniştrilor de externe ASEAN, care va culmina cu Forumul pentru securitate în Asia (ARF), în prezenţa secretarului de stat american Hillary Clinton, a debutat duminică în Thailanda, pe fundalul atentatelor de la Jakarta, informează AFP.



În centrul discuţiilor de pe insula Phuket urmează să se afle opresiunea politică din Myanmar şi programul nuclear nord-coreean. În afară de SUA, vor fi prezenţi la Forumul pentru securitate - ale cărui discuţii formale se vor ţine joi - UE, China, Japonia, Rusia şi Australia. Lupta împotriva Al-Qaida şi a talibanilor în Pakistan, precum şi tensiunile dintre Thailanda şi Cambodgia din jurul unui templu aflat în zona de frontieră fac şi ele parte din lista de probleme de securitate cu care se confruntă Asia.

Dublul atentat de vineri de la Jakarta, soldat cu opt morţi, a adus în centrul atenţiei în mod neaşteptat reţeaua islamistă radicală Jemaah Islamyiah, poliţia indoneziană - care spera să fi slăbit rândurile reţelei de o manieră durabilă - confirmând duminică că atacurile sunt opera acesteia. Reţeua este responsabilă de atentate care între 2002 şi 2005 au făcut circa 250 de morţi în Bali şi la Jakarta.

Ministrul thailandez al afacerilor externe, Kasit Piromya, declara după o reuniune cu omologii săi că toţi trebuie să colaboreze în mod viguros pentru a preveni actele teroriste, toţi exprimându-şi condoleanţele guvernului şi poporului indonezian. Şefii diplomaţiilor din ţările membre ASEAN condamnaseră deja sâmbătă atacurile, într-un comunicat, acordând întregul lor sprijin guvernului indonezian în eforturile sale de a aduce în faţa tribunalului vinovaţii pentru aceste "acte de ură".

×
Subiecte în articol: externe