Ministerul de Interne a anunţat miercuri că oricine va cuteza să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva regimului va fi deferit justiţiei. În Egipt, demonstraţiile sunt considerate ilegale încă din 1981, iar demonstraţiile Opoziţiei sunt, de asemenea, considerate ilicite. Potrivit corespondentului BBC în Cairo, John Leyne, autorităţile consideră că protestele din ultimele sunt reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Egiptului. De altfel, premierul Ahmed Nazif a declarat pentru agenţia de ştiri Mena că Guvernul s-a angajat “la libertatea de exprimare prin mijloace legitime”, poliţia fiind “constrânsă să reacţioneze” la manifestările de stradă.
Patru persoane şi-au pierdut viaţa în două zile într-o serie de proteste fără precedent împotriva preşedintelui Hosni Mubarak şi a regimului acestuia. Aproximativ 20.000 de oameni s-au adunat marţi pe străzilei Capitalei egiptene şi ale altor oraşe pentru a demonstra împotriva stării de sărăcie a ţării, a şomajului foarte ridicat, a corupţiei şi a sistemului represiv. “Către fiecare cetăţean liber şi onest, care se teme pentru ţara sa, către toţi cei care au văzut violenţele de ieri împotriva protestatarilor, vă rugăm să declaraţi, astăzi (marţi, n.n.) şi mâine, grevă generală în tot Egiptul”, scria un protestatar pe pagina sa de Facebook. Încurajaţi de răsturnarea regimului din Tunisia de la începutul acestei luni, manifestanţii din Egipt şi-au îndemnat concetăţenii să iasă în stradă în toate colţurile ţării pentru a pune capăt regimului de 30 de ani al lui Mubarak. Au folosit toate canalele de comunicare accesibile oamenilor simpli, cum sunt reţelele de socializare, alte site-uri de internet, sms-uri în telefonia mobilă, precum şi în adunări organizate după slujbele la moschei şi biserici. În Piaţa Tahrir din centrul Capitalei egiptene au circulat foi pe care scria că a venit momentul ca preşedintele Mubarak şi premierul să demisioneze, ca Parlamentul să fie dizolvat şi să fie format un guvern de uniune naţională. Poliţia a ţinut la distanţă protestatarii adunaţi în Piaţa Tahrir, cu ajutorul tunurilor de apă, al gazelor lacrimogene şi algloanţelor de cauciuc. Miercuri dimineaţa, după ce calmul s-a aşternut pe străzile din Cairo, cordoanele de poliţişti s-au îngroşat vizibil, scrie presa britanică. “Vreau să văd cum va lua sfârşit această dictatură. Trei decenii cu Mubarak au fost suficiente. Gata cu starea de urgenţă! Preţurile cresc încontinuu”, a declarat, pentru BBC, unul dintre demonstranţii din Suez.
Situaţia este atât de tensionată încât Ministerul Afacerilor Extrene de la Bucureşti îi sfătuieşte pe români să ocolească anumite regiuni din Egipt în următoarea perioadă (în staţiunile din Peninsula Sinai – Sharm El Sheikh, Taba şi Dahab, precum şi la Mânăstirea St. Catherine şi în zona veche din Cairo) şi să informeze ambasada cu privire la existenţa lor în această ţară. Dat fiind faptul că în Egipt “starea de urgenţă este în vigoare încă din 1981, orice demonstraţie este considerată ilegală, fapt pentru care forţele de ordine s-au mobilizat la maximum şi reacţionează pentru reinstaurarea stării de normalitate”, explică MAE.
În după-amiaza zilei de miercuri, confruntările între protestari şi forţele de ordine au continuat. În Cairo, Suez (est), Assiout (sud) şi Alexandria (nord) peste 700 de oameni au fost arestaţi în ultimele două zile şi patru persoane şi-au pierdut viaţa – trei civili şi un poliţist. La Machala (nordul Egiptului), partidul de Opoziţie Frontul Democratic a ameninţat că va intra în greva foamei dacă Poliţia va continua să supravegheze sediul formaţiunii.
Aceste manifestaţii antiguvernamentale sunt cele mai importante de acest tip produse în Egipt în cele trei decenii de când Hosni Mubarak se află la conducerea ţării. Populaţia Egiptului numără 80 de milioane de locuitori şi, potrivit statisticilor, creşte cu două procente anual. Din populaţia totală, 60% este reprezentată de tineri cu vârste de până în 30 de ani, iar 90% dintre ei sunt şomeri. Studiile au mai arătat că 40% dintre egipteni trăiesc cu până la doi dolari pe zi şi o treime din populaţie este analfabetă.
Fiul preşedintelui a fugit din ţară
Fiul preşedintelui Hosni Mubarak a fugit din ţară, anunţă presa europeană. Gamal Mubarak şi familia sa ar fi luat drumul Londrei, scrie site-ul arab Akhbar al-Arab, citat de Agerpres. Un avion privat la bordul căruia se afla Gamal şi familia sa, plus “97 de geamantane”, a decolat marţi seara de la periferia vestică a Capitalei Cairo cu destinaţia Londra. Pe de altă parte, ministrul Comerţului, Rachid Mohamed Rachid, şi-a anulat vizita la Davos, la Forumul Economic Mondial.
Uniunea Europeană, de partea protestatarilor egipteni
Manifestaţiile din Egipt reflectă aspiraţiile populaţiei la o schimbare politică şi reprezintă “un semnal” după evenimentele din Tunisia, a estimat Maja Kocijancici, purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton. “Mii de cetăţeni egipteni s-au strâns pe străzile din Cairo pentru a-şi exprima dorinţa de schimbare politică”, a declarat Kocijancici, citată de AFP şi Agerpres. “Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape manifestaţiile şi le consideră drept un semnal al aspiraţiilor multor egipteni, în contextul evenimentelor survenite în Tunisia”, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Aceasta a precizat că UE a făcut apel printre altele la autorităţile egiptene “să respecte şi să apere dreptul cetăţenilor egipteni de a manifesta” în mod paşnic şi “să ia notă de dorinţa lor legitimă” ca deciziile politice să fie luate pentru “a răspunde problemelor lor cotidiene”. Părerea este împărtăşită de ministrul francez de Externe, Michele Alliot-Marie, care a spus că este dreptul oricui să demonstreze fără să existe violenţă sau decese. Protestarii aspiră la mai multă libertate, a adăugat Alliot-Marie, în timp ce mesajul aliaţilor americani s-a adresat mai degrabă regimului, încurajându-l pe Mubarak “să răspundă nevoilor egiptenilor”.