x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revolutie "romaneasca"

Revolutie "romaneasca"

de Ana Ilie    |    06 Oct 2005   •   00:00

Bate un vant de revolutie in Belarusul dictatorului Aleksandr Lukasenko, intetit de Solidaritatea poloneza. Nimeni nu se asteapta la o "revolutie de catifea", ci mai degraba la una "de tip romanesc".

IN PERICOL. Lukasenko poate avea soarta lui Ceausescu

Din ce in ce mai multe voci sustin ca, dupa Ucraina si Georgia, Belarusul va fi scena unei noi revolutii "colorate". Ucraina a avut revolutia portocalie, Georgia, revolutia trandafirilor, insa Opozitia din Belarus nu a ales inca o culoare pentru revolutia pe care o pregateste, scrie reporterul Tom Hundley de la influentul cotidian Chicago Tribune. Ceea ce stie insa Opozitia de la Minsk este ca in nici un caz nu va fi o "revolutie de catifea". "Mai degraba va fi ca in Romania", crede Anton Cialezhnikau, in varsta de 23 de ani, un activist belarus. "Lukasenko este un lider brutal, care are instrumente puternice de represiune la indemana sa", continua el. Lukasenko a fost numit de presedintele american George Bush drept "ultimul dictator al Europei" si, dupa toate probabilitatile, si zilele sale sunt numarate, dupa tipicul atator alti tirani.

SOLIDARITATEA. Opozitia interna se intareste, mai ales cu sprijin din partea Poloniei, care a devenit, in ultimii ani, principalul avocat al unei revolutii in Belarus. Polonezii nu se sfiesc sa-si arate solidaritatea cu belarusii, in pofida sicanelor Rusiei. Luna trecuta, cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de la infiintarea miscarii Solidaritatea, ce a facut revolutia din 1989, liderul Vaclav Havel si colegii sai disidenti au tinut sa spuna ca revolutia nu este completa fara Belarus. Liderii politici polonezi sustin Opozitia belarusa la Bruxelles, cerand puterilor europene sa se implice.

MOMENT-CHEIE. Un moment critic se vor dovedi a fi alegerile de anul viitor. Opozitia din Belarus l-a ales, la acest sfarsit de saptamana, la Minsk, pe Alexander Milinkevich, un fizician educat in SUA, sa-l infrunte pe Lukasenko. "Belarusul si-a primit libertatea pe tava in 1991. A fost mult prea usor. Abia acum intelegem ca trebuie sa o castigam", crede Cialezhnikau.

LIBERTATEA
"Belarusul si-a primit libertatea pe tava in 1991. A fost mult prea usor. Abia acum intelegem ca trebuie sa o castigam" - Anton Cialezhnikau activist

"ZUBR" SAU LIBERTATE
Principala grupare de Opozitie din Belarus este Zubr, denumita astfel dupa bizonul care inca mai traieste in unele zone de padure ale tarii. Zubr are ca model miscarile Otpor din Serbia, Kmara din Georgia si Pora din Ucraina. Este o organizatie in care predomina oamenii foarte tineri, in jur de 20 de ani, specializati in proteste fara violenta. Insa manifestatiile lor pacifiste intampina de cele mai multe ori rezistenta violenta a regimului de inspiratie sovietica al lui Aleksandr Lukasenko.

×
Subiecte în articol: externe