x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment NATO: Rezervele de muniție pentru Ucraina, la fundul sacului

Avertisment NATO: Rezervele de muniție pentru Ucraina, la fundul sacului

de Şerban Mihăilă    |    05 Oct 2023   •   07:00
Avertisment NATO: Rezervele de muniție pentru Ucraina, la fundul sacului

Rezervele de muniție din Occident au ajuns „la fundul sacului”, în condițiile în care războiul din Ucraina se prelungește, avertizează oficiali NATO și britanici.

Armatele occidentale rămân fără muniția pe care să o poată oferi Ucrainei, au avertizat oficiali NATO și britanici, care au îndemnat statele blocului militar transatlantic să accelereze producția pentru „a menține Ucraina în lupta contra invadatorilor ruși”.

Vestea despre deficitul de muniție vine după o alta, la fel de proastă: banii necesari achiziționării de arme pentru Ucraina nu au fost incluși într-o lege provizorie de cheltuieli pe care Congresul american a adoptat-o în weekend pentru a evita blocarea activității administrației Biden.

Mai mult, o nouă incertitudine asupra viitorului ajutorului american a apărut marți, atunci când președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, cel care pledase pentru susținerea Ucrainei, a fost înlăturat din poziția de lider de către colegii săi republicani.

Toate aceste evoluțiile sunt vești îngrijorătoare pentru Kiev, în condițiile în care războiul cu Rusia se află în cea de-a 20-a lună și ridică semne de întrebare asupra posibilității ca Moscova să fie capabilă să reziste mai mult decât promisiunile occidentale în privința livrărilor de armament către Ucraina. 

„Fundul sacului este acum vizibil!”, a avertizat amiralul olandez Rob Bauer, președintele Comitetului militar al Alianței Nord-Atlantice și cel mai înalt oficial militar al NATO, referindu-se la stocul de muniție al Occidentului.

„Noi cedăm Ucrainei sisteme de armament și muniție, ceea ce este minunat, dar nu din depozite pline. Am început să dăm din depozite pe jumătate pline sau mai puțin pline din Europa”, iar acestea sunt acum pe terminate, a adăugat el.

Apel pentru producția la foc automat

Concomitent, James Heappey, ministru de Stat pentru Forțele Armate ale Regatului Unit, a afirmat că, deși stocurile pot fi pe terminate, ajutorul pentru Kiev trebuie să continue, iar țările occidentale trebuie să își accelereze capacitatea de a produce mai multă muniție.

„Trebuie să menținem Ucraina în luptă în această seară și mâine, și răspoimâine!”, a spus Heappey. Asta înseamnă „să continuăm să livrăm, zi de zi, și să ne refacem propriile stocuri”, a adăugat el.

Între timp, analiștii militar avertizează că „arsenalul american al democrației” trebuie să înceapă „să facă ore suplimentare”, în caz contrar ucrainenii putând fi confruntați cu mari probleme pe linia frontului.

„Statele Unite și aliații lor trimit Ucrainei o gamă largă de muniții, dar acestea nu sunt produse sau livrate la fel de repede cum ar fi necesar”, este de părere Thomas Warrick, expert militar în cadrul Consiliului Atlantic.

Warrick susține că, pe măsură ce Kievul a întârziat începerea ofensivei de vară pentru a primi mai multe muniții și echipamente pe linia frontului, Rusia a reușit să construiască o apărare care a atenuat semnificativ progresele ucrainene.

„Forțele ucrainene s-au dovedit a fi flexibile și adaptabile, dar trebuie să aibă suficiente muniții și arme”, este de părere Warrick, citat de CNN.

Probleme mari la Washington

Pe altă parte, ultimele evenimente politice de la Washington pun sub semnul întrebării aprovizionarea, dar și poziția Ucrainei pe câmpul de luptă.

„Incapacitatea de a asigura achizițiile și livrările la timp ar putea submina operațiunile ucrainene esențiale pentru a recuceri teritorii suplimentare sau pentru a se apăra împotriva unor potențiale viitoare ofensive rusești”, a avertizat subsecretarul american al Apărării, Michael McCord, într-o scrisoare adresată conducerii Congresului, în timp ce se negocia legea cheltuielilor, care a eliminat în cele din urmă ajutorul pentru Ucraina.

„Fără fonduri suplimentare acum, ar trebui să amânăm sau să reducem asistența pentru a satisface cerințele urgente ale Ucrainei, inclusiv pentru apărare antiaeriană și muniție, care sunt critice și urgente în acest moment, când Rusia se pregătește să declanșeze o ofensivă de iarnă și își continuă bombardamentele asupra orașelor ucrainene”, a adăugat McCord.

Ajutorul militar american acordat Ucrainei, de la începutul războiului și până la 31 iulie, se ridică la suma impresionantă de 46,6 miliarde de dolari, potrivit Consiliului pentru Relații  Externe, organizație americană non-profit, specializată în politică externă a SUA și afaceri internaționale. De asemenea, aliații din NATO au contribuit cu alte miliarde.

Cu toate acestea, liderii militari recunosc că muniția este folosită într-un ritm amețitor pe câmpurile de luptă din Ucraina. Trupele ucrainene trag de obicei între 2.000 și 3.000 de obuze de artilerie pe zi asupra forțelor rusești, declara un oficial american din domeniul apărării, în luna iulie.

Pentagonul anunța, tot în iulie, că a livrat Ucrainei mai mult de două milioane de cartușe de artilerie. La vremea respectivă, rezervele Washingtonului de muniții de artilerie de 155 mm, standardul NATO, erau atât de scăzute, încât s-a decis furnizarea, către Kiev, a controversatelor muniții cu dispersie.

×
Subiecte în articol: rezerve munitie razbo