Corespondenţa din Paris
Nicolas Sarkozy, reprezentantul dreptei, şi socialista Segolene Royal se vor infrunta in turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, confirmă primele sondaje de opinie realizate la ieşirea de la urne. Candidatul dreptei la preşedinţia Franţei, Nicolas Sarkozy, a obţinut cele mai multe voturi in primul tur al alegerilor de ieri. In favoarea lui Sarko s-au pronunţat intre 29,5 şi 30% dintre participanţii la scrutin, conform sondajelor de opinie realizate la ieşirea de la urne şi difuzate ieri-seară de toate posturile radio şi TV şi de toate site-urile din Hexagon. Sarkozy se va "duela" in turul al doilea cu socialista Segolene Royal, care a obţinut intre 25 şi 26% din voturi, conform estimărilor iniţiale. Analiştii francezi mizau oricum pe un al doilea tur de scrutin, avandu-i drept protagonişti pe cei doi politicieni. Mai mult, cifrele electorale, neoficiale, dar susţinute de patru instituţii de sondare a opiniei publice, sunt aproape identice cu previziunile pre-electorale, realizate in ultimele două luni. Marea surpriză a alegerilor o reprezintă clasarea abia pe locul patru a lui Jean-Marie Le Pen. Conform estimărilor, liderul de extremă dreaptă a obţinut abia intre 10,6 şi 12%, un scor mult sub aşteptările electoratului său. Liderul extremist a fost depăşit chiar şi de către centristul Francois Bayrou, care a obţinut aproximativ 18% din voturi.
PARTICIPARE RECORD. Dacă victoria, deocamdată neoficială, a lui Sarkozy era anticipată de sondajele de opinie, cea mai mare supriză a acestui scrutin a fost participarea la vot. Francezii s-au inghesuit la urne, onorand aşa cum se cuvine un scrutin istoric, care marchează inceputul unei noi ere politice, după 12 ani in care şeful statului a fost Jacques Chirac. La ora locală 12:00, la urne se prezentaseră deja 31,21% dintre cetăţenii cu drept de vor, faţă 21,4% caţi votaseră in urmă cu cinci ani. La ora 17:00, participarea era de 73,87%, iar analiştii citaţi de presa franceză apreciau că rata finală a prezenţei la urne va fi una record, de peste 85%. O posibilă explicaţie pentru "spiritul civic" demonstrat de francezi este şocul resimţit in 2002, cand rata scăzută de participare la vot a dus la calificarea in turul al doilea al extremistului Jean-Marie Le Pen. Atunci, candidatul de dreapta l-a devansat pe socialistul Lionel Jospin, dar a fost invins fără drept de apel in turul decisiv de către Jacques Chirac.
Scrutin - Conştiincioşi, francezii s-au inghesuit la urneestimari la urne
AFP PHOTO/MEDIAFAX INDECISI. Inaintea scrutinului, o treime dintre alegatori spunea ca nu stie cu cine va vota |
editia I
Dacă pană ieri, străzile arondismentului VIII erau asaltate de turişti, in duminica alegerilor, parizienii au ieşit la urne, hotăraţi să-şi aleagă un preferat la Elysee. Francezii au votat ieri in număr neaşteptat de mare in primul tur al prezidenţialelor. Ei au "onorat" astfel, aşa cum se cuvine, un scrutin istoric, care marchează inceputul unei noi ere politice, după 12 ani in care şeful statului a fost Jacques Chirac. La ora locală 12:00, la urne se prezentaseră deja 31,21% dintre cetăţenii cu drept de vor, faţă 21,4% caţi votaseră in urmă cu cinci ani.
Favoriţi la intrarea in al doilea tur, programat pentru data de 6 mai, sunt candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, şi socialista Segolene Royal. Un cuplu tanăr, parcă ieşit din reclamele pentru cartierele rezidenţiale la marginea pădurii, cu piscină, saună şi toate dotările confortului aferent, traversează Avenue Bosquet, oprindu-se in dreptul unui panou amplasat de municipalitate pentru a indica secţiile de votare. Intrebaţi pentru ce vor vota, au răspuns surazand: "Pentru ce e mai bine". "Şi ce e mai bine se plasează la stanga sau la dreapta?" Cei doi au răspuns prompt: "La dreapta. Sarkozy". Pe Rue Cler, in dreptul şcolii unde se amenajase secţia de votare, francezii schimbau impresii, discutand despre politică, familie şi viitor, unii chiar intenţionand să iasă la picnic in aer liber, fie la Tour Eiffel, fie la o hoinăreală prin Jardin de Louxembourg.
Citește pe Antena3.ro