
Exit-poll-urile la alegerile din Germania au plasat blocul conservator CDU/CSU cu 29% din voturi, urmat de AfD de extremă dreapta pe locul doi cu 19,5%, arată Deutsche Welle.
SPD ar fi obținut 16% din voturi.
Alegerile federale din Germania din 23 februarie 2025 se anunţă un moment decisiv pentru viitorul politic al ţării, cu o competiţie strânsă între mai mulţi lideri influenţi. Procesul electoral, complex şi bine reglementat, va decide componenţa noului Bundestag şi viitorul cancelar al Germaniei.
În Germania, alegerile federale sunt bazate pe un sistem electoral mixt, care combină votul majoritar cu cel proporţional. Alegătorii germani au două voturi importante: primul vot (Erststimme) este acordat pentru a alege un candidat din circumscripţia electorală, iar al doilea vot (Zweitstimme) este dat unui partid pe plan naţional, determinând astfel distribuirea mandatelor proporţionale. Acest sistem permite o reprezentare echilibrată şi asigură că partidele mai mici au şanse să obţină locuri în parlament, în funcţie de suportul naţional pe care îl primesc.
Pentru ca un partid să intre în Bundestag, acesta trebuie să obţină cel puţin 5% din voturile la nivel naţional sau să câştige cel puţin trei mandate directe. În plus, există un mecanism de mandate suplimentare, care garantează că distribuirea mandatelor este corectă şi reflectă proporţionalitatea voturilor exprimate.
În ceea ce priveşte competiţia pentru funcţia de cancelar, patru lideri politici se află în centrul atenţiei. Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştine Democrate (CDU), este favorit în sondaje şi se remarcă prin poziţiile sale conservatoare, pro-afaceri şi prin accentul pus pe controlul migraţiei. Olaf Scholz, actualul cancelar al Germaniei şi lider al Partidului Social Democrat (SPD), îşi apără bilanţul guvernamental, în ciuda prăbuşirii recente a coaliţiei de guvernare. De asemenea, Robert Habeck, vicecancelar şi ministru al Economiei, este susţinut de Verzii ecologişti pentru abordările sale progresiste în domeniul climatic şi energetic. Alice Weidel, reprezentanta partidului Alternativa pentru Germania (AfD), reprezintă extremă dreaptă, fiind o figură controversată, dar cu o influenţă electorală semnificativă.
Marcel Ciolacu aplaudă veștile bune din Germania
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, duminică seara, după prezentarea rezultatelor sondajelor la alegerile din Germania. El l-a felicitat pe Friedrich Mertz pentru câștigarea alegerilor parlamentare.

„Vești bune din Germania. Felicitări lui Friedrich Mertz pentru câștigarea alegerilor parlamentare și aștept cu nerăbdare să continue cooperarea excelentă cu cel mai important partener comercial al României”, scrie pe platforma X Marcel Ciolacu.
Exit-poll-urile la alegerile din Germania au plasat blocul conservator CDU/CSU cu 29% din voturi, urmat de AfD de extremă dreapta pe locul doi cu 19,5%, arată Deutsche Welle.
SPD ar fi obținut 16% din voturi.
Ilie Bolojan îi felicită pe conservatorii din Germania pentru câștigarea alegerilor parlamentare
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, îi felicită, duminică seara, pe conservatorii din Germania pentru câștigarea alegerilor parlamentare: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună în aceste vremuri tulburi”.
„Felicitări lui Friedrich Merz și prietenilor noștri din CDU/CSU pentru câștigarea alegerilor parlamentare din Germania. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a consolida relațiile noastre bilaterale și securitatea continentului în aceste vremuri tulburi”, este mesajul postat pe platforma X de președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
(sursa: Mediafax)