x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roboții virtuali, noii medici de familie? Riscurile consultațiilor cu ChatGPT

Roboții virtuali, noii medici de familie? Riscurile consultațiilor cu ChatGPT

de Redacția Jurnalul    |    25 Feb 2025   •   10:30
Roboții virtuali, noii medici de familie? Riscurile consultațiilor cu ChatGPT
Sursa foto: Hepta/ChatGPT

Unul din zece australieni a cerut sfaturi medicale de la ChatGPT în prima jumătate a anului 2024, deși instrumentele de inteligență artificială pot oferi informații incorecte și pot genera îngrijorări nejustificate, arată un nou studiu.

Cercetarea, care a chestionat peste 2.000 de persoane, a descoperit că cei cu educație medicală limitată și cei din comunități lingvistice diverse sunt mai predispuși să apeleze la aceste instrumente digitale, potrivit Science Alert.

Aproape jumătate dintre utilizatori (48%) au cerut informații despre diferite afecțiuni, iar 37% au vrut să afle ce înseamnă simptomele lor. Îngrijorător este că 61% au adresat întrebări care ar fi necesitat sfatul unui profesionist medical.

„În ciuda faptului că participanții au declarat că au doar o încredere moderată în răspunsurile primite, mulți continuă să folosească acest instrument pentru probleme medicale importante", subliniază cercetătorii.

Cele mai frecvente întrebări adresate ChatGPT au fost: informații despre o afecțiune medicală (48%), interpretarea simptomelor (37%), recomandări de acțiuni (36%) și explicarea termenilor medicali (35%).

Fenomenul este în creștere - 39% dintre cei care nu au folosit încă ChatGPT pentru sănătate intenționează să o facă în următoarele șase luni.

Deși ChatGPT are avantajul de a oferi instant informații ușor de înțeles, experții avertizează că bazarea exclusivă pe AI pentru sfaturi medicale poate fi periculoasă. Au existat deja cazuri în care deciziile luate pe baza acestor sfaturi au pus în pericol sănătatea pacienților.

Cercetătorii recomandă utilizarea serviciilor specializate, precum liniile telefonice medicale gratuite, pentru întrebări cu risc mai mare și subliniază nevoia urgentă de a dezvolta competențe de „alfabetizare AI în domeniul sănătății" în rândul populației.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ChatGPT roboti virtuali medici familie