x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rochia purtată de Kate la întâlnirea cu Michelle Obama, made in Romania.

Rochia purtată de Kate la întâlnirea cu Michelle Obama, made in Romania.

de Sînziana Stancu    |    28 Mai 2011   •   08:14

Rochia purtata de Kate Middleton la intalnirea cu Michelle Obama, cea care dupa ce a atras admiratia stilistilor a disparut de pe rafturile magazinelor in 24 de ore, a fost confectionata intr-un atelier de langa Bucuresti, relateaza Daily Mail

Cu un pret modest pe piata modei, 175 de lire sterline, in opinia stilistilor, rochia purtata de ducesa de Cambridge a castigat batalia elegantei cu cea a primei doamne a SUA, Michelle Obama, in conditiile in care costul de productie atinge doar 15 lire sterline.

Distribuita de lantul de magazine Reiss, una dintre marcile favorite ale ducesei, beneficiind de expunerea mediatica generata de evenimentul intalnirii celor doua doamne, rochia a generat o nebunie pe piata: magazinul online al firmei a cedat in urma numeroaselor solicitari si tot stocul a fost epuizat in 24 de ore.
Pretul de vanzare pe eBay a ajuns la peste 600 de lire sterline pe eBay, un alt lant de magazine pregateste un model identic care v-a fi vandut la pretul de 30 de lire sterline, si producatorul a anuntat ca rochia va fi repusa in vanzare in cinci saptamani.
Toata aceasta stralucire este departe de conditiile grele in care lucreaza femeile atelierul in care a fost confectionata rochia, comenteaza Daily Mail. Cele 170 de angajate ale firmei de textile Rimcor Ex lucreaza intr-un atelier cu gratii la geamuri, ziduri inalte si garduri din metal, la periferia capitalei.
Atelierul se afla aproape de o localitate de tigani, care anul trecut a devenit cunoscuta in intreaga lume pentru ca de acolo venea una dintre cele mai tinere mame din lume, tine neaparat sa accentueze promiscuitatea zonei Daily Mail.
O angajata a declarat 175 de lire sterline este peste salariul minim din Romania, insa, potrivit Institutului National de Statistica, este cu 22 de lire sterline sub salariul mediu net pentru industria textila din Romania.
O alta angajata a atelierului a descris conditiile ca fiind bune. "Este normal. M-am obisnuit", spune ea. Insa femeia a adaugat ca, vara, temperatura in atelier ajunge la 30 de grade Celsius. Atunci, angajatele au dreptul la o pauza suplimentara de jumatate de ora.
Expertii spun ca, in conditiile in care atelierele de acest gen din Bangladesh si India sunt acum ocolite de firmele care se respecta, companiile se orienteaza spre estul Europei.
Angajatele de langa Bucuresti nu stiau cine este Kate Middleton. Cand li s-a aratat fotografia lui Kate alaturi de Michelle Obama la palatul Buckingham, o angajata a spus: "Este frumos ca un lucru mic pe care il fac aici ajunge intr-o sala de bal, undeva in lume".
Proprietarul atelierului, Ioan Palea, a spus ca a primit o inspectie de la Ministerul Muncii, care a conchis ca totul este in regula. Insa Greg Muttitt, de la asociatia antisaracie War on Want, spune: "Kate Middleton sustine moda britanica - din nefericire, in detrimentul muncitorilor din strainatate". "Daca ea vrea cu adevarat sa sustina moda britanica, ar trebui sa verifice ca oamenii care ii fac hainele castiga un salariu decent", subliniaza el.

×