AMERICA DE SUD. Criza diplomatică regională şi acuzaţii de puci
Venezuela îl expulzează pe ambasadorul american, preşedintele Chavez
acuzînd SUA de “atac imperialist”. Cu o zi înainte, Bolivia îl
expulzase pe reprezentantul Statelor Unite la La Paz sub acuzaţia că
acesta alimentează divizarea ţării. Iar Argentina bănuieşte
administraţia Bush că urmăreşte fragilizarea preşedintei Cristina
Kirchner.
AMERICA DE SUD. Criza diplomatică regională şi acuzaţii de puci
Venezuela îl expulzează pe ambasadorul american, preşedintele Chavez acuzînd SUA de “atac imperialist”. Cu o zi înainte, Bolivia îl expulzase pe reprezentantul Statelor Unite la La Paz sub acuzaţia că acesta alimentează divizarea ţării. Iar Argentina bănuieşte administraţia Bush că urmăreşte fragilizarea preşedintei Cristina Kirchner.
“Asta nu-i o lume liniştită”, concluziona Sean McCormack, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat american, ţinînd să minimalizeze importantţa celor trei focare de tensiune sud-americane, Venezuela, Bolivia, Argentina, şi asigurînd că acuzaţiile aduse ţării sale sînt nefondate. Totuşi, “nimic nu mai merge între Statele Unite şi America Latină”, comenta corespondentul AFP în capitala de pe malurile Potomacului, arătînd că “de la Buenos Aires la Caracas şi La Paz, Washingtonul este acuzat că organizează în secret lovituri de stat pentru a răsturna regimurile în funcţie, dintre care unele se întorc spre Moscova, ca pe vremea războiului rece”.
PING-PONG. Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, a anunţat joi că a ordonat expulzarea în decurs de 72 de ore a ambasadorului american la Caracas, în semn de solidaritate faţă de omologul său bolivian, aliat şi prieten, Evo Morales, care miercuri îl declarase “persona non grata” pe ambasadorul american la La Paz, acuzîndu-l că alimentează divizarea şi separatismul. Ca răspuns, Statele Unite au decis joi să-l expulzeze pe ambasadorul Boliviei la Washington. Expulzarea ambasadorului american la Caracas intervine la cîteva ore după ce Chavez a denunţat o tentativă de lovitură de stat împotriva sa, precizînd că ţara este victima unui nou atac imperialist, referire la Statele Unite. Chavez a cerut chemarea imediată la Caracas a ambasadorului venezuelean la Washington.
YANKEI DE… “Duceţi-vă dracului, yankei de c…!”, a lansat Chavez, “oaia neagră” a Washingtonului, anunţînd declararea ambasadorului drept “persona non grata”. Preşedintele venezuelean, care se vrea fruntea stîngii radicale latino-americane, a afirmat că prezenţa a două bombardiere ruseşti în ţara sa constituie “un avertisment” adresat Washingtonului. “Rusia este cu noi (…), sîntem aliaţi strategici. Acesta este un mesaj la adresa imperiului (american)”, şi-a umflat plămînii Chavez într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Rusia se află la cel mai de jos nivel de la războiul rece încoace. El s-a declarat gata să intervină în caz că vecinul şi aliatul său socialist Evo Morales ar deveni victima unei lovituri de stat, în timp ce Bolivia e zguduită de manifestaţii violente între partizanii guvenului şi militanţii opoziţiei.
În plus, Chavez a ameninţat că va întrerupe furnizarea de petrol către Statele Unite, principalul client al Venezuelei, în cazul în care Washingtonul agresează guvernul venezuelean. În cazul unei agresiuni americane, a spus el, nu va mai exista petrol pentru poporul american. Chavez a mai avertizat administraţia americană împotriva majorării preţului petrolului. “Dacă s-ar întîmpla ceva grav şi nu vom mai putea produce cele trei milioane de barili, zilnic, preţul petrolului ar putea ajunge pînă la 200 de dolari”, a spus el.
COCA. Evo Morales, mare apărător al producătorilor de coca, se opune Statelor Unite în lupta acestora împotriva culturilor din Bolivia cu această plantă din care se obţine cocaina şi acuză USAID (agenţia americană pentru dezvoltare) că îi plăteşte pe opozanţii de dreapta. Morales l-a acuzat pe ambasadorul american că încurajează tulburările în cinci din cele nouă departamente în care proiectul său de Constituţie este respins ca “etatist şi indigenist”. Escaladarea violenţelor dintre adepţii guvernului şi opoziţia liberală, care susţine mai mulţi guvernatori provinciali autonomişti ostili politicii lui Morales, s-a soldat deja cu cel puţin opt morţi. Opoziţia acuză cu regularitate Cuba şi Venezuela că au trimis în Bolivia militari camuflaţi în colaboratori civili sau medicali. Referindu-se la violenţele din ultimele patru zile, Franck Poupeau, sociolog la Institutul francez de studii andine (IFEA) cu sediul la La Paz, a declarat pentru AFP că “este vorba despre grupuscule şi comandouri foarte organizate”, manifestanţii din unele regiuni punînd stăpînire pe clădiri vamale, ale fiscului, pe centrale telefonice sau chiar pe mici aeroporturi. Guvernul a denunţat “ameninţarea cu război civil” din partea “grupurilor fasciste”, mai ales la Santa Cruz, motorul economic al ţării şi fieful opoziţiei liberale. Manifestanţii au întrerupt parţial furnizarea de gaze Braziliei şi Argentinei.
TANGO DEGEABA. Dacă acuzaţiile venind din partea lui Chavez şi Morales nu au nimic surprinzător, cea din partea Argentinei, aliat tradiţional al Statelor Unite, este de neînţeles. Argentina suspectează că administraţia Bush ar folosi un proces în desfăşurare la Miami, pentru a o destabiliza pe preşedinta Cristina Kirchner. Este vorba despre procesul a patru sud-americani acuzaţi de a fi agenţi venezueleni implicaţi într-o afacere de contrabandă în Argentina. “Afirmaţiile iresponsabile ale procurorului din Miami bazate pe elemente fabricate de FBI, adică avînd asentimentul autorităţilor politice ale Statelor Unite (…), implică folosirea făţişă a unei afaceri judicicare în scopuri politice”, a protestat MAE argentinian. Comunicatul nu răspunde însă la întrebarea principală: “La ce îţi foloseşte destabilizarea propriului aliat?”.
Citește pe Antena3.ro