x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roma fără comunişti

Roma fără comunişti

de Sînziana Stancu    |    30 Apr 2008   •   00:00
Roma fără comunişti
Sursa foto: Christophe Simon/

Pentru prima oară comuniştii italieni nu au reuşit să intre în noul parlament. În schimb, legislativul de la Roma are, tot în premieră, un deputat de culoare.

Pentru prima oară comuniştii italieni nu au reuşit să intre în noul parlament. În schimb, legislativul de la Roma are, tot în premieră, un deputat de culoare.

 

Noul parlament italian, re­zultat în urma alegerilor anticipate care l-au readus la putere, în fruntea viito­rului executiv de la Roma, pe fostul premier Silvio Berlusconi, a avut ieri şedinţa inaugurală, informează AFP. Pentru prima oară comuniştii nu au reuşit să obţină vreun fotoliu de deputat şi nici vreunul de senator, în timp ce Liga Nordului, care se opu­ne cu înverşunare imigranţilor români, se află în plină ascensiune. În ceea ce priveşte viitorul Executiv, după ultimele convorbiri avute de Berlusconi cu aliatul său din Liga Nor­dului, Umberto Bossi, se pare că au ajuns la un compromis “mul­ţu­mitor pentru ambele părţi”, în urma căruia Liga ar putea deţine patru ministere, după cum însuşi viitorul premier le-a declarat ziariştilor.

 

SIMBOLUL NIMĂNUI. Tot pentru prima oară, noul legislativ italian are şi o... “pată de culoare”. Este vorba despre Jean-Leonard Touadi, un congolez naturalizat în Italia în urmă cu 30 de ani. Are 49 de ani, a absolvit Filosofia, Jurnalismul şi Ştiinţele Politice, a fost profesor de liceu, a predat şi la universitate şi este colaborator la mai multe emisiuni de radio şi televiziune. Din 2006 şi pînă acum a ocupat o funcţie de adjunct la Primăria Romei, răspunzînd de chestiunile de securitate, de problemele tineretului şi de relaţiile cu universităţile. El a fost ales pe listele partidului celebrului judecător anticorupţie Antonio Di Pietro, “Italia Valorilor” (IDV), care a obţinut 4,3% din voturi. Deşi a recunoscut “valoarea simbolică” a alegerii sale, Touadi afirmă că “nu este simbolul nimănui”, pentru că asta ar fi ceva “prea curajos şi ambiţios”. El spune că ajungerea sa în parlament este “mai degrabă rezultatul unui parcurs personal”.

 

sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe