x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Român din America, la închisoare pentru conspiraţie în folosul Iranului

Român din America, la închisoare pentru conspiraţie în folosul Iranului

de Sînziana Stancu    |    12 Iun 2009   •   00:00

Omul de afaceri de origine română naturalizat în America Traian Bujduveanu, proprietarul unei companiei de aviaţie, "Plantationă, a fost condamnat la 35 de luni de închisoare (3 ani, fără o lună), pentru că a conspirat cu patronul de origine iraniană al unei alte companii aviatice din SUA să vândă Iranului componenete de avioane de luptă şi de alte avionae militare, informează Reuters.



Bujduveanu şi patronul celelilalte companii denumite "Kesh Air Internaţional", Hassan Keshari, iranian naturalizat şi el în SUA, au fost acuzaţi că au făcut export în Iran, cu încălcarea embargoului impus de Statele Unite acestei ţări, ajutând-o astfel să îşi doteze armata.

Bujduveanu pledase vinovat în luna aprilie în faţa judecătorilor unui tribunal din Florida. Procurorii au descoperit că Bujduveanu primea prin e-mail comenzi de la Keshari pentru anumite componente de avioane militare. După ce Keshari le primea, acestea erau transportate pe apă, printr-o companie navală din Dubai care folosea documente false de transport, până în Iran.

Bujduveanu şi Keshari au vândut astfel Iranului şi componente concepute în exclusivitate pentru avioanele de luptă F-14 Tomcat, elicopterele de atac AH-1 Cobra şi elicopterul de transport CH-53. Keshari a fost condamnat luna trecută de către justiţia americană doar la 17 ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: externe