x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Român pe lista morţii unor "vânători" de străini din Atena

Român pe lista morţii unor "vânători" de străini din Atena

12 Aug 2012   •   14:57
Român pe lista morţii unor "vânători" de străini din Atena

Un tanar irakian a fost injunghiat mortal in noaptea de sambata spre duminica la Atena de catre cinci motociclisti care "vanau" straini, a anuntat politia, potrivit careia acelasi grup a incercat anterior sa agreseze, in aceeasi zona, un roman si un marocan, relateaza AFP.

Aceasta crima are loc in contextul in care Grecia este acuzata de nepasare fata de banalizarea violentelor de natura xenofoba.

Tanarul, a carui varsta nu a fost precizata, a murit la spital, unde a fost transferat cu "numeroase plagi provocate de un obiect ascutit", potrivit unui comunicat al politiei.

Politia ii cauta pe atacatori, "cinci motociclisti care au incercat anterior, in aceeasi zona, sa agreseze un roman si un marocan", se precizeaza in comunicat.

Modul de operare este acelasi ca in alte zeci de agresiuni comise impotriva unor imigranti, refugiati sau greci de origine straina, comise de-acum in mod frecvent in cartiere defavorizate din Atena si in alte centre urbane, in contextul unei intensificari a activismului neonazist si unei profunde crize sociale si economice.

Intr-o rara reactie oficiala, ministrul pentru Ordine Publica Nikos Dendias si-a exprimat "profunda tristete" fata de aceasta crima, exprimand hotararea statului de a pedepsi asemenea acte, "indiferent de presupusul pretext al autorilor".

Tara se afla, in prezent, in colimatorul unor organizatii si organizatii nonguvernamentale (ONG), inclusiv Consiliul Europei si Human Rights Watch (HRW), din cauza inactiunii fata de violentele xenofobe, impunitatii de fapt si chiar garantiilor oferite autoritorilor acestora, intre care sunt suspectati ca se afla numerosi apropiati ai partidului neonazist Zori de Aur, care a intrat in Parlament cu un scor de 7% in urma alegerilor din iunie.

Retorica anti-imigranti a liderilor politici a fost denuntata saptamana aceasta si de catre Amnesty International (AI), dupa ce Dendias a apreciat ca tara ar urma sa se confrunte cu o "invazie de imigranti" fara precedent de la cele ale dorienilor, in secolul al IV-lea inaintea erei noastre.

Asasinarea tanarului irakian are loc dupa lansarea de catre politie a unei operatiuni vizand indepartarea din centrele urbane a imigrantilor clandestini. Aceasta survine de asemenea arestarii, la inceputul saptamanii, a unui tanar pakistanez pentru viol cu consecinte grave asupra unei adolescente, in varsta de 15 ani, pe Insula Paros. (Mediafax)

×