x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romani in lume - Cadou pentru imigranti

Romani in lume - Cadou pentru imigranti

de Costin Anghel    |    10 Noi 2005   •   00:00
Romani in lume - Cadou pentru imigranti

Imigrantii aflati pe teritoriul Greciei fara acte legale au primit doua luni cadou din partea autoritatilor elene. Acestea au prelungit perioada de depunere a actelor pana la sfarsitul anului.

Autoritatile elene au cedat in fata presiunilor exercitate de Confederatia Greaca a Muncitorilor din Grecia si de organizatiile comunitatilor de imigranti din aceasta tara. "Ilegalii" sunt pasuiti pana la sfarsitul anului.

Imigrantii din Grecia fara acte legale au primit doua luni cadou din partea autoritatilor grecesti. Pot aplica atat imigrantii care si-au pierdut statutul de imigranti legali prin expirarea permisului de sedere sau/si de munca in Grecia ori care au mai aplicat in trecut pentru legalizarea statutului, cat si ilegalii care nu au avut niciodata permise de sedere valabile, dar si-au platit cotizatiile catre stat (ensimele).

Masura autoritatilor de prelungire cu doua luni a perioadei de depunere a actelor pentru obtinerea legalizarii statutului vine in urma protestelor reprezentantilor asociatiilor sindicale si din partea reprezentantilor asociatiilor si comunitatilor imigrantilor din aceasta tara.

DOUA CAI. Imigrantii pot aplica acum in baza a doua sectiuni ale articolului 91 al Legii 3386 noua lege a imigratiei. Cei care pot aplica pentru obtinerea permisului de rezidenta in baza articolului 91, sectiunea 10, din noua lege de imigratiei au acum voie sa-si depuna actele pentru rezidenta la sediul prefecturilor locale. Principala conditie, in cazul in care imigrantii opteaza pentru obtinerea permisului de rezidenta in baza articolului 91, sectiunea 10, este ca solicitantul sa aiba cel putin 150 de chitante de venit (ensima) obtinute intre 1 iulie 2003 si 30 iunie 2004, si alte 150 pentru perioada 1 iulie 2004 si 30 iunie 2005. Aceste 300 de zile de asigurare sociala inseamna costuri ce depasesc 1.000 de euro. Pe baza sectiunii 10 a articolului 91 din Legea 3386 pot aplica toti imigrantii care au fost legali inainte, adica au aplicat sau au detinut un permis de rezidenta sau munca in trecut, dar nu au reusit sa le si innoiasca.

DAU CU O MANA, IAU CU ALTA. Imigrantii ilegali care nu au avut niciodata statutul de "legali" pot sa aplice in baza articolului 91, sectiunea 11, din noua lege a imigratiei. Si ei au primit prelungirea termenului legal de depunere a documentatiei pentru obtinerea permisului de rezidenta. Cei care aleg aceasta cale trebuie sa demonstreze cu acte ca sunt in Grecia macar din data de 31 decembrie 2004. Masura autoritatilor elene are loc la patru ani de la ultima actiune de "legalizare a ilegalilor", termen folosit in Grecia pentru acest tip de acte normative.

DECLARATIA OFICIALULUI
Consulul Romaniei la Atena, Catalin Bodoni, a declarat pentru Jurnalul National ca de efectele Legii 3386, noua lege a imigratiei din Grecia, nu se vor putea bucura toti romanii. "Sunt doua categorii de oameni ce beneficiaza de aceasta lege, cei ce au intrat in Grecia pana la 31 decembrie 2004 si pot dovedi asta si cei care au avut permise de sedere valabile si le-au expirat pana la 31 decembrie 2004." Consulul roman a mai declarat ca nu exista o statistica oficiala referitoare la numarul total de romani din Grecia, dar exista anumite estimari ale Ambasadei si Consulatului. "De ultima regularizare, cea din 2001, au beneficiat 70.000 de romani. Daca ii socotim si pe cei 30.000 care erau deja in Grecia si continuam cu estimarile noastre ajungem undeva la un numar de 200.000 de romani in Grecia." Ensimele nu costa prea mult? "Ensimele se calculeaza in functie de data intrarii in Grecia, in functie de profesie si categoria in care se inscrie imigrantul. Aveti dreptate in privinta banilor. Ensimele pleaca de la 1.000 de euro si ajung la 4.000-5.000 de euro!", ne-a mai spus consulul roman. Cei mai multi romani lucreaza in constructii, turism si sectorul sanitar.
×
Subiecte în articol: diaspora grecia