x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info

ROMANI IN LUME/Info

08 Dec 2004   •   00:00

9 DECEMBRIE 2004
REACTII. Deschiderea primei biserici in care se va sluji in limba romana timocenilor din Serbia a starnit deja reactii de protest din partea sarbilor, relateaza RGN press. Mass-media din Serbia a acuzat atat pe Prea Sfintia Sa Daniil, episcopul romanilor din Serbia, cat si pe Ipodiaconul Alexandrovici, cel care a reusit sa ridice acest locas de cult romanesc. In Serbia, pe langa cei 40.000 de romani din Voievodina, care au dreptul la scoala si serviciu religios in limba materna, mai traiesc, la Timoc, 400.000 de romani care vorbesc, o parte din ei graiul oltenesc si o parte din ei graiul banatean. De 180 de ani, de cand regiunea a intrat in componenta statului sarb, acestora li s-a interzis exprimarea in limba romana.

COLINDE. Corala Romaneasca "Armonia" din Toronto, impreuna cu Asociatia Romanilor din Canada, organizeaza o seara de colinde pentru romanii din Canada. Evenimentul va avea loc sambata, 18 decembrie, cu incepere de la ora 19:00, la Biserica "Our Lady of Perpetual Help", din Toronto. Adresa biserici: 78 Clifton Road (Mt. Pleasant & St. Clair) Intrarea este libera.

RECITAL. Ionut Dolanescu si Maria Ciobanu vor sustine trei recitaluri extraordinare de muzica populara romaneasca in Marea Britanie. Concertele vor avea loc in zilele de 10, 11 si 12 decembrie, la Restaurantul Britannia, din Londra. Adresa restaurantului este: 2 Sebastopol Road, Edmonton, London N9 0GH.

CADOURI. Militarii romani din Batalionul 281 Infanterie aflat in Kandahar au trimis in tara cadouri pentru doi copii orfani din satul Voloscani, judetul Vrancea, prin intermediul unei aeronave militare Hercules C-130 B, informeaza RGN press.

Povestea celor doi frati in varsta de 4 si 6 ani, ramasi orfani dupa ce mama lor a decedat in Italia in urma unui accident, i-a impresionat pe militarii romani din Afganistan, care au aflat despre cazul lor din presa. Romanii au strans cateva pachete cu dulciuri, jucarii, haine si alte obiecte necesare copiilor, dar si o suma de bani din care s-a cumparat un televizor.

UTILE: TAXE IN FRANTA

Romanii care s-au stabilit sau vor sa se stabileasca in Franta trebuie sa cunoasca anumite aspecte legate de taxele percepute de statul francez. Astfel, toate persoanele care au domiciliul fiscal in Franta sau cele pentru care Franta reprezinta locul de sejur principal trebuie sa plateasca impozit pe venit. Pe scurt, cine are carte de sejur franceza (de orice tip) sau lucreaza in Franta trebuie sa completeze aceasta declaratie si, eventual, sa plateasca impozitul. Declaratia este necesara statului pentru a putea calcula impozitul care trebuie platit. Aceasta declaratie serveste si la avizele de impozitare, care sunt necesare obtinerii anumitor acte sau drepturi. Daca sunteti in situatia de a completa prima declaratie de impozit, nu trebuie sa asteptati sa va vina acasa (precum celorlati). Serviciile financiare nu va cunosc si nu v-o trimit. Trebuie, deci, sa va procurati singur formularul. Declaratiile de venituri sunt disponibile la centrele de impozitare si la unele primarii. Ele pot fi de asemenea descarcate de pe site-ul http:// www.impots.gouv.fr sau comandate prin telefon la numarul: 0891671010. Apoi, declaratia trebuie trimisa sau depusa la centrul de impozitare de care depindeti (in functie de adresa). Montpellier beneficiaza de 4 centre de impozitare. Daca ati completat deja o declaratie, adresa centrului de impozitare de care depindeti se afla pe avizul de impozitare pe care l-ati primit. Daca nu, incercati sa va orientati geografic si contactati centrul care vi se pare cel mai plauzibil si intrebati. Totodata, declaratia poate fi facuta si pe Internet. Daca sunteti la prima declaratie de venituri, aceasta nu poate fi facuta online. Incepand cu a doua declaratie, puteti completa formularul online la adresa http://www.ir.dgi.minefi.gouv.fr. (Anca Alexe)

LASATI UN MESAJ!
Daca aveti mesaje pentru rudele din strainatate sau pentru cele din tara asteptam e-mail-urile dumneavoastra la adresele anamaria.luca@jurnalul.ro, costin.anghel@jurnalul.ro sau diaspora@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: diaspora