x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info

ROMANI IN LUME/Info

13 Noi 2004   •   00:00

13 NOIEMBRIE 2004
REUNIUNE. Asociatia Scriitorilor Romani si Germani din München organizeaza adunarea generala a membrilor Asociatiei. La aceasta reuniune se va alege un nou Birou de conducere. Pe lista activitatilor de la reuniune se inscriu si prezentarea volumului "Rumänische Schriftsteller in Deutschland", precum si primirea de noi membri in cadrul Asociatiei. Adunarea va avea loc sambata, 27 noiembrie 2004, ora 11:00, la sediul Asociatiei: Centrul cultural romanesc al Misiunii Unite, Kreuzstrasse 16, et. 1, München.

ARESTARE. Politia spaniola a destramat in Merida, Spania, reteaua infractionala compusa din romani ce aducea imigranti ilegali in Badajos. Ei au adus in Spania zeci de romani carora le ofereau un loc de munca, dar odata ajunsi in Spania ii abandonau. Cei arestati au fost acuzati de sedere ilegala pe teritoriul spaniol, falsificare de documente oficiale si alte infractiuni indreptate impotriva cetatenilor straini. Politia spaniola i-a arestat pe Lurentin G., de 39 de ani, Adrian Dan G., de 26 de ani, si Dumitru B., de 26 de ani. Ultimul mai fusese arestat si in luna august, in Albacete, intr-o statie de autobuz in timp ce insotea un grup de 47 de romani, adusi in Spania prin inselaciune.

PERMISE AUTO. Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, si omologul sau spaniol, Miguel Angel Moratinos, au semnat un acord bilateral prin care permisele auto romanesti devin valabile si in Spania. "Este probabil un document care aduce cele mai multe servicii practice pentru romanii care traiesc sau se deplaseaza in Spania", a spus ministrul. El a precizat ca acest demers face parte din strategia de abordare a relatiilor cu noile comunitati romanesti, care are ca scop nu doar accesul la piata muncii din tarile respective, ci si crearea unui cadru juridic bilateral, care sa le garanteze cetatenilor romani drepturile sociale, la pensie sau la educatie.

CONCURS. Carmen Gaillot este romanca. Numele n-o tradeaza. S-a casatorit cu un francez. Nici organizatorii concursului de canto Symphonies d’Automne (Simfoniile Toamnei) de la Macon, Franta, nu si-ar fi dat seama, daca limba franceza pe care mezzo-soprana n-o vorbeste foarte bine n-ar fi dat-o de gol. Ea este una dintre cele doua mezzo-soprane care au intrat in concursul care se termina astazi, unde organizatorii spun ca s-a inscris o avalansa de soprane.

×
Subiecte în articol: diaspora romani