x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romani pe net - Hotie de 5 milioane $ la e-Bay

Romani pe net - Hotie de 5 milioane $ la e-Bay

de Delia Zahareanu    |    14 Dec 2006   •   00:00
Romani pe net - Hotie de 5 milioane $ la e-Bay

Membrii unei retele formate din 21 de persoane, majoritatea originari din Romania, au fost adusi marti in fata unei instante americane pentru ca au fraudat clientii e-Bay cu 5 milioane de dolari.

Inventiva retea de fraude online ii suna pe oamenii care pierdusera licitatii pe site-ul american de achizitionare de produse eBay, spunandu-le ca mai au o sansa pentru a achizitiona obiectul respectiv. Clientii creduli primeau instructiunea de a emite ordine de plata in anumite puncte strategice din Chicago, de exemplu ghiseele Western Union, unde hotii le incasau, relateaza Associated Press. Desigur, pagubitii nu mai vedeau niciodata nici banii, dar nici produsele pe care le comandau. Iar unii au fost pacaliti in timp ce licitau pentru masini sau tractoare. "Este un exemplu de folosire a tehnologiei noi pentru a comite fraude clasice", a declarat despre acest caz procurorul american Patrick J. Fitzgerald.

PROCESUL ROMANILOR. Din cei 21 de oameni acuzati de fraude online, cativa sunt romani, iar opt au aparut in fata tribunalului din Chicago marti, fiind invinuiti de fraudarea site-ului comercial e-Bay de 5 milioane de dolari prin "pacaleli" online la adresa clientilor. Procurorii au aratat ca lista pagubitilor numara 2.000 de persoane doar pe teritoriul SUA. "Majoritatea celor arestati sunt de origine romana, iar un interpret roman a tradus pentru unul din inculpati la audieri. Cativa sunt cetateni americani, dar nu este clar cati au nationalitate romana", se arata in articolul Associated Press. Unul din cei arestati, Gary Michael Schneider, in varsta de 25 de ani, a marturisit ca fusese racolat in retea din 2005 de Adrian Florin Fechete, un roman de 35 de ani, din Chicago. Misiunea lui Schneider in reteaua de fraudare online era sa incaseze banii de la ghiseele Western Union. Schneider a furnizat FBI, dupa arestarea sa, informatii despre retea.

×
Subiecte în articol: externe