x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România a co-prezidat Consiliul ministerial Africa, Caraibi, Pacific - UE

România a co-prezidat Consiliul ministerial Africa, Caraibi, Pacific - UE

24 Mai 2019   •   22:55
România a co-prezidat Consiliul ministerial Africa, Caraibi, Pacific - UE

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Maria Magdalena Grigore, a co-prezidat, în perioada 23- 24 mai 2019, cu ocazia deținerii președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, cel de-al 44-lea Consiliu Africa, Caraibi, Pacific - Uniunea Europeană (ACP-UE) alături de ministrul Comerțului, Industriilor și IMM-lor din Namibia, Tjekero Tweya, a anunțat MAE român.

În cadrul reuniunii, reprezentanții statelor membre UE, ai țărilor din grupul ACP și ai Comisiei Europene au dezbătut modalitățile de consolidare a cooperării multilaterale, legate de schimbările climatice, inclusiv punerea în aplicare a Acordului de la Paris și la guvernanța oceanelor. Discuțiile au vizat și problematica migrației, miniștrii abordând punerea în aplicare a Planului de Acțiune de la Valletta, Fondul fiduciar UE pentru situații de urgență pentru Africa și dialogul ACP-UE privind migrația.

În cea de-a doua zi, au fost discutate aspecte economice precum cooperarea pentru finanțarea dezvoltării, cooperarea comercială și dezvoltarea sectorului privat. De asemenea, miniștrii au discutat despre relațiile dintre UE și țările ACP după 2020, având în vedere că Acordul de la Cotonou expiră la 29 februarie 2020. Totodată, au fost abordate aspecte legate de implementarea inițiativei UE-ONU privind violența de gen și stadiul actual al procesului Brexit.

Consiliul de Miniștri ACP-UE este forul decizional din cadrul parteneriatului ACP-UE (Acordul de la Cotonou). Acesta se reunește o dată pe an, alternativ, la Bruxelles și într-o țară ACP, și se compune din membri ai Consiliului UE, un membru al Comisiei Europene, respectiv un membru al guvernului din fiecare stat ACP.

×
Subiecte în articol: mae