România îşi va menţine poziţia de a nu accepta o cotă obligatorie de refugiaţi s-a decis, ieri, în şedinţa CSAT. S-a luat în calcul şi posibilitatea ca ţara noastră să fie obligată de UE să primească mai mult de 1.785 de refugiaţi, caz în care se vor folosi fonduri europene pentru extinderea facilităţilor de primire.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avut loc, ieri, concomitent cu un vot în Parlamentul European în care planul Comisiei Europene de a reloca 120.000 de refugiaţi în toate ţările membre a fost votat de majoritatea europarlamentarilor. Marţea viitoare va avea loc o nouă reuniune a miniştrilor de interne, în care e de aşteptat ca "greii" din UE să militeze pentru acceptarea cotelor obligatorii de regugiaţi, înainte de Consiliul JAI programat pentru 8 octombrie. Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, în cazul în care UE va impune României o cotă mai mare de 1.785 de refugiaţi, se vor folosi fonduri europene pentru sporirea facilităţilor de primire. Între timp, numărul de migranţi care au ajuns în Croaţia, în ultimele două zile, este de aproximativ 6.000. Ungaria, care a închis graniţa cu Serbia, este acum ocolită, Croaţia devenind noua ţară de tranzit către nordul Europei. Autorităţile croate estimează că 20.000 de refugiaţi vor ajunge aici în următoarele două săptămâni.
Situaţia în Europa
Germania a întărit paza la graniţele cu Austria şi Cehia
Bulgaria a trimis 1.000 de militari la graniţa cu Turcia
Ungaria a început să judece migranţii arestaţi miercuri seara, după ce au spart gardul
ONU a criticat dur felul în care autorităţile maghiare au intervenit miercuri seara pentru a dispersa migranţii care au forţat gardul de la graniţă