x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “România este capabilă să-şi rezolve singură problemele!”, asigură ambasadorul german

“România este capabilă să-şi rezolve singură problemele!”, asigură ambasadorul german

10 Iun 2013   •   19:04

Preşedintele Traian Băsescu i-a decorat, luni, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce, pe ambasadorii Germaniei şi Norvegiei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, şi Oystein Hovdkinn, diplomatul german evidenţiind faptul că deciziile "înţelepte" din ultima vreme duc la percepţia pe plan internaţional că ţara noastră este capabilă să îşi rezolve singură problemele.
"Este o mare onoare pentru mine să primesc această înaltă decoraţie de la dvs personal, domnule preşedinte. Aţi declarat la un moment că instituţiile statului român democratic au fost consolidate de criza anului 2012, aş fi cel mai fericit om din lume dacă aş fi reuşit să aduc modesta mea contribuţie la această situaţie. Deciziile înţelepte din ultima vreme permit o coabitare mai bună decât înainte, ducând la percepţia pe plan internaţional că România este capabilă să îşi rezolve singură problemele, devenind un membru şi mai puternic al familiei europene. Sunt conştient de faptul că decoraţia care mi-a fost acordată se datorează mai mult relaţiilor româno-germane decât mie personal", a afirmat diplomatul german, după primirea distincţiei acordate de preşedintele Traian Băsescu.

O relaţie specială
El a evidenţiat faptul că relaţia româno-germană este una specială şi datorită prezenţei minorităţii germane în Romania. Andreas von Mettenheim a mărturisit că s-a străduit să promoveze această relaţie în toate domeniile, punctând că acolo unde el nu a reuşit, succesorul său va avea posibilitatea să facă mai bine. "Mărturisesc că România a fost cel mai fascinant post din cariera mea", a mai spus ambasadorul german.

“Va fi un mare succes”
La rândul său, Oystein Hovdkinn a menţionat că de la preluarea mandatului de ambasador în România şi până în prezent, ţara noastră a trecut prin perioade dificile, atât pe plan economic, cât şi politic.
"Am fost impresionat de măsurile pe care le-aţi luat pentru a face faţă crizei economice, măsuri dificile şi nepopulare, dar necesare. Norvegia a mărit considerabil asistenţa financiară faţă de România. Am făcut asta pentru că noi credem în poporul român, credem în enormele resurse şi potenţialul României. Nu avem nicio îndoială că mai devreme sau mai târziu, România va fi un mare succes", a declarat Hovdkinn, potrivit agerpres.ro.

Realist
Ambasadorul german a avut, în trecut, poziţii foarte realiste în privinţa politicii interne româneşti, abordând, cu diverse ocazii, chestiuni spinoase de actualitate. În opinia sa, România va putea adera la spaţiul Schengen, pentru că este deja membră a UE, atunci "când va face modificările necesare în ceea ce priveşte statul de drept". Andreas von Mettenheim a explicat că lupta împotriva corupţiei are o legătură cu securizarea frontierei. "Toate mijloacele tehnice care vizează securitatea frontierelor pot exista, dar, atunci când cineva care stă într-un birou sau chiar la frontieră permite intrarea cuiva în spaţiul UE contra unei sume de bani, degeaba ai condiţii tehnice", a spus acesta într-o emisiune la un post de televiziune, citată de agerpres.ro. Mettenheim a arătat în context că "MCV se referă la lupta împotriva corupţiei în general peste tot", la autorităţile publice, la frontieră, la justiţie.

Schengen, veşnica obsesie
În privinţă progreselor pe care România ar trebui să le facă în acest domeniu, Andreas von Mettenheim a afirmat că în ultimul raport al Comisiei Europene se arată că "există progrese" şi nu este o evoluţie negativă, dar că "progresele nu sunt suficiente".
"Referitor la Schengen, decizia politică ce urmează să fie luată aparţine statelor membre, care sunt interesate de siguranţa şi securitatea proprie în ceea ce priveşte intrarea frauduloasă a unor persoane pe teritoriul UE. Cred că, în ultimele săptămâni nu au existat dubii legate de poziţia noastră faţă de acest subiect. Subiectul Schengen este foarte important pentru România, dar trebuie văzut într-un cadru proporţional. Nu are nimic de-a face cu mobilitatea la nivel european, pentru că aceasta este asigurată. Nu are nimic de-a face cu libera circulaţie a forţei de muncă. În relaţia cu Germania, acest lucru este asigurat în proporţie de 70%, iar după 1 ianaurie 2014 va fi asigurat în totalitate. Nu are nimic de-a face nici cu schimburile comerciale. Dacă ne gândim bine, singura problemă este că, la graniţă, trebuie să prezentăm paşaportul sau cartea de identitate. Nu doar românii. Chiar şi eu", a adăugat Andreas von Mettenheim.

×