x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România în centrul scandalului “viză contra viză”

România în centrul scandalului “viză contra viză”

de Şerban Mihăilă    |    08 Apr 2016   •   13:02
România în centrul scandalului “viză contra viză”

Cu doar câteva zile înaintea turneului președintelui Barack Obama în Europa, Comisia Europeană examinează posibilitatea introducerii obligativității vizelor pentru cetățenii americani și canadieni care călătoresc în UE. Măsura ar constitui un răspuns la refuzul autorităților de la Washington și Ottawa de a include în programul Visa Waiver câteva state membre, printre care și România. Comisia Europeană ar putea dezbate subiectul marțea viitoare, spun surse citate de Reuters.

SUA și Canada solicită încă vize pentru cetățenii români și bulgari, ai căror state au aderat la Uniunea Europeană în 2007. Pe lista țărilor membre ale UE neincluse în programul american Visa Waiver, de exceptare a vizelor, se mai află Croația, Republica Cipru și Polonia. În pofida numeroaselor demersuri diplomatice și chiar a presiunilor exercitate fie individual, de fiecare stat în parte, fie la nivelul întregii Uniuni Europene, Statele Unite și Canada au refuzat sistematic ridicarea vizelor, promițând că vor soluția această problemă într-un orizont rezonabil de timp.

"O dezbatere şi o decizie politice sunt, evident, necesare într-o chestiune atât de importantă. Există însă un risc real ca Uniunea Europeană să impună un regim de vize pentru cele două state”, a declarat o sursă europeană pentru Reuters.

Tratatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, în pericol

Decizia Comisiei Europene de a analiza posibilitatea impunerii de vize americanilor și canadienilor poate duce la creșterea tensiunilor transatlantice, în contextul negocierilor purtate între Bruxelles și Washington pentru un acord de liber schimb, așa-numitul Tratat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Mai mult, dezbaterea are loc cu numai o săptămână înaintea deplasării pe care liderul de la Casa Albă o efectuează în Europa și în timpul căruia, potrivit unui comunicat anterior al administrației de la Washington, Barack Obama va apăra TTIP și va pune accentul pe angajamentul SUA în domeniile comerțului și investițiilor. Negocierile comerciale pentru un acord transatlantic de liber schimb între Bruxelles și Washington se află într-un moment crucial, ambele părți considerând că există șanse mai mari de adoptare a tratatului înainte de sfârșitul mandatului lui Barack Obama la Casa Albă, în ianuarie 2017.

Președintele american va fi prezent la târgul de tehnologie Hannover Messe 2016, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, pe 24 aprilie. Deplasarea în Germania este precedată de o vizită în Marea Britanie.

 

×
Subiecte în articol: vize