x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, pe locul 44 la libertatea presei

România, pe locul 44 la libertatea presei

26 Mar 2019   •   18:30
România, pe locul 44 la libertatea presei

România ocupă locul 44 în lume în clasamentul pe anul 2018 privind „Libertatea de informare”, pe primele poziţii fiind Norvegia, Suedia şi Olanda, iar pe ultimele, Eritreea şi Coreea de Nord, arată raportul  organizaţiei „Reporteri fără Frontiere”.

Cu o medie de 23,65 puncte, România avansează două poziţii faţă de anul 2017, ajungând în anul 2018 pe locul 44 dintr-un total de 180 de ţări, susține raportul intitulat „Pentru libertatea de informare”, realizat de organizaţia „Reporteri fără Frontiere” („Reporters sans frontières”). Scorul acordat ţărilor este între 0 (zero) şi 100 de puncte, zero fiind cel mai bun. Pe harta elaborată de organizaţie, România se află în zona galbenă, catalogată ca fiind „destul de bună”. Organizaţia „Reporteri fără Frontiere” a identificat o serie de probleme la presa din România. „Companiile de presă din România au fost transformate din ce în ce mai mult în instrumente de propagandă politică (mai ales în anii electorali), astfel că politizarea excesivă a presei, mecanismele corupte de finanţare, politicile editoriale subordonate intereselor patronilor şi infiltrarea agenţilor serviciilor de informaţii au devenit un lucru normal”, arată raportul.

Pe primul loc în clasament se află Norvegia (7,63 puncte), urmată de Suedia, Olanda, Finlanda şi Elveţia. SUA ocupă locul 45, imediat după România, Italia este pe 46, iar Ungaria pe 73.

 

×