x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, pe post de sperietoare la prezidenţialele din Ucraina

România, pe post de sperietoare la prezidenţialele din Ucraina

23 Oct 2009   •   00:00

Retorica naţionalistă şi eventuale revendicări teritoriale ale României sunt câteva tactici folosite de unii candidaţi la preşedinţia Ucrainei, informează Deutsche Welle, potrivit Mediafax .



Un astfel de "prezidenţiabil" este Serghei Tighipko, fost guvernator al Băncii Naţionale şi, în 2004, şeful de campanie al comunistului Viktor Ianukovici. Născut la Dragoneşti, în actuala Republică Moldova, Tighipko şi-a anunţat intenţia de a candida în vederea scrutinului din ianuarie 2010 şi a recurs, pentru atragerea electoratului, şi la tematica naţionalistă. Într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta Pokiewski şi citat de portalul Ukraine-Nachrichten.de, fostul guvernator a avertizat asupra pericolului pe care România l-ar reprezenta pentru Ucraina, mai ales în legătură cu pretenţiile de autonomie pe criterii etnice ale regiunii Cernăuţi.

"România îşi foloseşte statutul de membru UE şi NATO pentru a exercita presiuni economice asupra Ucrainei până la atingerea obiectivului ­ autonomia regiunii Cernăuţi", a afirmat Tighipko. Politicianul ucrainean a amintit pierderile economice pe care Ucraina le înregistrează, după ce România a câştigat la Haga diferendul privind Canalul Bîstroe.

România a apărut şi în discursul altor potenţiali candidaţi la preşedinţia Ucrainei. Oleh Tianiboh, reprezentantul unei mişcări politice numite Libertatea, aprecia, în septembrie, că prima vizită pe care viitorul şef al statului o va face în străinătate trebuie să fie la Chişinău, pentru a contrabalansa influenţa românească şi a împiedica absorbţia de către România a ceea ce el a numit "regiunea ucraineană Transnistria", împreună cu întreaga Republică Moldova.

×
Subiecte în articol: externe