Racheta de tip Sejil-2, cu rază medie de acţiune, pe care Iranul a testat-o miercuri, poate lovi Israelul, dar şi România şi Bulgaria, a relatat ieri Wall Street Journal (WSJ).
Teheranul a lansat miercuri o variantă "îmbunătăţită" a rachetei de tip Sejil-2. Având raza de acţiune de 2.000 de kilometri, aceasta ar putea ajunge pe coasta Mării Negre, în România şi Bulgaria, a explicat WSJ. AFP preciza ieri, la rândul său, că racheta poate lovi şi Turcia, Pakistan, ori zone din Rusia.
Această rachetă cu două trepte a mai fost testată cu succes în mai şi septembrie, a arătat AFP, care l-a citat pe generalul Hossein Salami, comandantul forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, potrivit căruia "este cea mai bună armă de care dispun forţele armate" ale ţării sale. Potrivit experţilor străini, racheta foloseşte combustibil solid, ceea ce o face mai greu de detectat înainte de lansare. Totodată, este mai uşor de lansat comparativ cu rachetele alimentate cu combustibil lichid, arăta WSJ. Ministrul iranian al Apărării, generalul Ahmad Vahidi, a subliniat că noua armă are scopuri defensive. "Capacităţile balistice ale Iranului sunt strict defensive şi servesc (instaurării) păcii şi stabilităţii la nivel regional", a asigurat el. Vahidi a întărit: "Nu vor fi folosite niciodată împotriva vreunei ţări".
WSJ aminteşte că preşedintele american, Barack Obama, i-a acordat Teheranului termen până la sfârşitul anului să răspundă la oferta sa de dialog pe tema programului nuclear iranian. Washingtonul şi alte capitale au decis să intensifice presiunile împotriva acestei ţări o dată cu apropierea termenului. "Testările rachetelor nu fac altceva decât să submineze afirmaţiile Iranului" potrivit căruia programul său nuclear are o natură paşnică", a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Robert Gibbs.
AFP comenta ieri că noul test balistic al Iranului, efectuat în ciuda avertismentelor cu sancţiuni împotriva Republicii Islamice, a fost condamnat de capitalele occidentale. SUA s-au declarat "preocupate", calificând testul drept o "provocare". Parisul a vorbit despre "un semnal foarte rău adresat comunităţii internaţionale", iar Berlinul a considerat că lansarea "nu este o etapă spre restaurarea încrederii".
Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat că tirul cu rachetă "pledează în favoarea unui nou pas spre sancţiuni" contra Iranului. La sfârşitul lui noiembrie, Iranul a fost condamnat de Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) pentru că a ascuns timp de mai multe luni construirea unei a doua uzine de îmbogăţire a uraniului.
Citește pe Antena3.ro