x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România a început livrarea de gaze către Republica Moldova

România a început livrarea de gaze către Republica Moldova

de Redacția Jurnalul    |    05 Dec 2022   •   09:45
România a început livrarea de gaze către Republica Moldova

România a livrat primul milion de metri cubi de gaze către Republica Moldova, prin gazoductul de la Ungheni, au declarat surse oficiale, citate de „Europa Liberă”. Cantitatea livrată asigură consumul de gaze peste Prut.

Pomparea de gaze către Republica Moldova a început sâmbătă, la ora 13.00, prin gazoductul Iași-Ungheni, finalizat în iulie 2020. Este primul transport de gaze prin această rută alternativă care ar putea să asigure independența energetică a Moldovei de gazele rusești.

În octombrie, Gazprom amenința că va tăia livrările de gaze naturale către Republica Moldova, în cazul în care Chișinăul nu plătea livrările de gaze. Oficiali ai companiei din Rusia discutau chiar despre o reziliere a contractului.

România putea oferi Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi susținea premierul roman, Nicolae Ciucă, la vremea respectivă.

Tot sâmbătă, au tranzitat către Republica Moldova, alte 4,3 milioane de metri cubi, prin gazoductul de la Isaccea - Orlovka.

Folosirea gazoductului de la Iași Ungheni ar putea asigura independența energetică a Moldovei în condițiile în care prin acesta ar putea ajunge gaze din sud-estul Europei, inclusiv gaz lichefiat prin terminalele din Turcia sau Grecia.

80% din energia electrică vine tot din România

Energia electrică din Republica Moldova ajunge aici tot din România, după ce infrastructura de electricitate din Ucraina a fost bombardată sistematic de către ruși.

Ministrul de Externe al Moldovei, Nicu Popescu, a mulțumit României, într-un interviu acordat „Europei Libere”, spunând că doar cu ajutor de la București Moldova se poate menține independentă geostrategic și energetic.

×
Subiecte în articol: gaze republica moldova