x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România reduce cheltuielile Apărării

România reduce cheltuielile Apărării

de Sînziana Stancu    |    16 Mar 2008   •   00:00

Într-un articol publicat de ziaristul român Radu Tudor în revista Jane’s Defence se arată că bugetul Apărării se va reduce, anul acesta, cu 800 de milioane de lei (336 milioane de dolari), cheltuielile Armatei urmând să scadă la 6,9 miliarde de lei.

Într-un articol publicat de ziaristul român Radu Tudor în revista Jane’s Defence se arată că bugetul Apărării se va reduce, anul acesta, cu 800 de milioane de lei (336 milioane de dolari), cheltuielile Armatei urmând să scadă la 6,9 miliarde de lei. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Iniţial, bugetul armatei pentru 2008 fusese aprobat, la începutul acestui an, la 7,7 miliarde de lei – oricum, mai mic decât procentul de 2,38 % din PIB, propus pentru ca România să devină pe deplin operabilă în cadrul NATO.

 

 

CRITICATĂ. Măsura reducerii bugetului anunţată de ministrul Vosganian a stârnit critici din partea ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, care a declarat că aceasta va afecta capacitatea de procurarea a echipamentelor necesare Armatei şi de finanţare ale misiunilor sale în străinătate. Pe de altă parte, revista Jane’s Defence, care citează surse din Armata română, scrie că decizia guvernului de la Bucureşti se contrazice cu propria-i politică şi ar putea afecta operabilitatea trupelor, precum şi angajamentele României în străinătate. Nu în ultimul rând, reducerea bugetului Armatei ar putea afecta şi contribuţia Bucureştiului la operaţiunile militare ale Alianţei din Afganistan, Irak şi din vestul Balcanilor, începând din vara acestui an.

 

 

ACHIZIŢII. Reducerea anunţată de Vosganian nu cade deloc bine, mai ales că a fost decisă înaintea “istoricului” summit al Alianţei Nord-Atlantice, de la începutul lunii aprilie. Atunci, un loc foarte important pe agenda convorbirilor îl va ocupa sporirea contribuţiilor militare ale ţărilor membre la misiunea NATO din Afganistan. De asemenea, conform unui plan strategic de achiziţii, lansat în 2006, Armata Română trebuie să-şi înlocuiască vechile avioane cu unele performante. Astfel, România şi-a propus ca până în 2010 să scoată din uz MIG-urile 21, pe care le va înlocui cu 48 de avioane de luptă mai sofisticate. Reducerea va afecta şi alte proiecte ale Armatei, cum ar fi mentenanţa fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria, precum şi achiziţionarea de la Alenia Aeronautica a avioanelor tactice de transport C-27 J Spartan.

×
Subiecte în articol: externe