x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România tatonează investitorii chinezi din industria fotovoltaică

România tatonează investitorii chinezi din industria fotovoltaică

de Dan Tomozei    |    14 Dec 2012   •   12:49
România tatonează investitorii chinezi din industria fotovoltaică

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Industria Fotovoltaică din România (AIFR) împreună cu Biroul pentru Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României în China au organizat, vineri, la Beijing, un eveniment de prezentare şi atragere în România a investitorilor chinezi din industria fotovoltaică. În prezenţa a peste 80 de reprezentanţi de firme din domeniu veniţi din mai multe provincii chineze, reprezentanţii Ambasadei şi ai AIFR au prezentat potenţialul de investiţii în zona energiilor verzi, domeniu în care România prezintă încă avantaje fie dacă este privit şi numai din perspectiva certificatelor verzi.

În condiţiile în care în România sunt instalaţi 18-20 MegaWaţi de panouri fotovoltaice pe baza unor echipamente chinezeşti şi pe baza unor finanţări oferite de China, preşedintele AIFR, Ciprian Glodeanu (foto), a declarat că există un interes major pentru promovarea sistemului solar din România astfel încât societăţile chineze să vină şi să dezvolte cât mai multe proiecte. “Dorim să creştem cât mai mult expunerea sectorului fotovoltaic din România, atractivitatea lui, şi să convingem cât mai multe companii chineze de nivel Tr.1 - Tr.2 să vină şi să investească. Sunt companii chinezeşti interesate să dezvolte capacităţi de producţie în România, să aibă parteneri locali, chiar să dezvolte direct fabrici. Ei vor să facă din România un hub aproape de Orientul Mijlociu, aproape de Rusia şi aproape de Europa de Vest”.
Ciprian Glodeanu a mai declarat că reprezentanţii companiilor chineze sunt interesate de modalitatea de funcţionare a sistemului legislativ românesc, mulţi dintre investitorii asiatici considerând că România are un sistem asemănător cu alte jurisdicţii în care acţionează deja, cum ar fi Spania, Italia sau Germania. “Am încercat să le explicăm că avem un sistem diferit, care funcţionează diferit şi cred că trebuie să avem un proces de învăţare, de educare cu aceştia”, a spus Glodeanu care a subliniat şi faptul că din punct de vedere legislativ România trebuie să ofere stabilitate pentru a putea atrage investiţii mari. “Am suferit destul de mult şi din păcate mai suferim. Prin adoptarea noii legi a energiei electrice, Legea 123, s-a făcut un pas semnificativ înapoi prin interzicerea contractelor bilaterale în afara pieţei centralizate. Practic s-a blocat finanţarea pentru proiectele fotovoltaice. Avem sprijinul guvernului, să vedem ce se va întâmpla cu viitorul guvern, avem sprijinul ANRE în vederea clarificării acestui sistem. Dar, am spus-o şi o spun, România are nevoie de stabilitate, România are nevoie de claritate. Nu trebuie să dăm legi care să nu se înţeleagă, nu trebuie să dăm legi care să fie subiect de interpretări diferite, mai ales în domeniul certificatelor verzi în care sunt tot felul de semne de întrebare. Dacă facem sistemul confuz vom avea confuzie dar nu vom avea investitori”.

Unul dintre români cu experienţă în zona investiţiilor fotovoltaice şi eoliene din China, Cristina Frangulea (foto), care de mai bine de doi ani şi jumătate asigură din Beijing relaţiile de cooperare dintre investitorii chinezi şi partenerii români din domeniu, a declarat că “în momentul de faţă, în domeniul solar, piaţa chineză este într-un stadiu de dezvoltare cu mult peste necesităţile interne motiv pentru care vor avea nevoie de pieţe cum este cea din România. Cred că ţine numai de modul în care România va şti să atraga atenţia investiţiilor chineze în acest domeniu. Mă refer la legislaţie, care trebuie să fie stabilă şi să ofere investitorilor siguranţa că banii băgaţi în piaţă vor avea un return invesment pe măsura aşteptărilor”. Pe de altă parte, Frangulea a apreciat că şi partenerii chinezi trebuie să înţeleagă mai bine realităţile pieţei şi economiei româneşti. “Partea chineză trebuie să înţeleagă că piaţa de electricitate din România este o piaţă liberă, în care cererea şi oferta se fixează într-un mod natural şi că nu este controlată de stat. Tradiţional vorbind, investiţiile companiilor chineze dacă pot fi adresate în cadrul unei cooperări, spre exemplu guvernamentale, atunci investiţia este mult mai sigură, mult mai uşor de făcut, pentru că este garantată de stat, pentru că există un cadru legal şi ei au încredere să facă această investiţie”.

Cât priveşte şansele României de a trage investiţii majore în domeniul energiilor verzi din partea investitorilor chinezi, Cristina Frangulea a apreciat că este foarte greu pentru oricine să atragă, în acest moment, atenţia investitorilor chinezi. În aceste condiţii, România trebuie să îşi promoveze într-un mod agresiv oportunităţile pe care le are, prin intermediul unor specialişti care să vină să prezinte, în limba chineză, oportunităţile de investiţii şi ce anume trebuie să ştie un investitor chinez ca să fie relaxat în investiţia pe care o face în România. “Cred că trebuie să fim mult mai conştienţi de puterea pe care o are China şi de aceea trebuie depuse mai multe eforturi în această direcţie”, în condiţiile în care statul asiatic îşi distribuie strategic atenţia către anumite locaţii cum ar fi America Latină sau Africa, zone care tind să primească mult mai multă atenţie decât primeşte Europa.

×