x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vocea Rusiei: Scutul anti-rachetă va transforma România într-o țintă primară a rachetelor nucleare rusești

Vocea Rusiei: Scutul anti-rachetă va transforma România într-o țintă primară a rachetelor nucleare rusești

de Robert Veress    |    31 Oct 2012   •   12:17
 Vocea Rusiei: Scutul anti-rachetă va transforma România într-o țintă primară a rachetelor nucleare rusești
Sursa foto: JEWEL SAMAD/AFP
Balansul extrem de antent pe care România trebuie să îl practice în politica sa externă, pentru a nu intra în conflict cu interesele marilor puteri numite SUA și Rusia este relevat de o analiză publicată de postul de radio „Vocea Rusiei”, intitulată „Rusofobii români speră în victoria unui republican mesianic”.
„Două evenimente petrecute în decursul ultimului an au zguduit serios încrederea rusofobilor români în capacitatea de acțiune a președintelui Obama, crescând abrupt numărul fanilor din București ai Partidului Republican din SUA”, începe analiza semnată de Valentin Mândrășescu. „Primul eveniment a fost publicarea noii doctrine militare a SUA, care se focalizează pe regiunea Asia-Pacific. Al doilea eveniment s-a petrecut în timpul întâlnirii dintre Barack Obama și Dmitri Medvedev, când președintele american, uitând că microfonul este încă deschis, l-a rugat pe (încă pe atunci) omologul său, să-i transmită lui Vladimir Putin că, după alegerile prezidențiale, liderul de la Casa Albă va fi mai flexibil în privința problemei sistemului de apărare anti-rachetă”.
Analiza continuă prin a explica ciudățenia existenței unui adevărat „fetiș” în societatea românească față de sistemul de apărare anti-rachetă. „Sistemul este văzut ca un talisman a cărui simplă prezență ar proteja țara de orice pericole, în special de cel care ar veni din Răsărit – pretinsa tentativă a Rusiei de includere a României în sfera sa de influență. Idea că tocmai implementarea scutului anti-rachetă va transforma România într-o țintă primară a rachetelor nucleare rusești nu penetrează în mințile rusofobilor, spălate de propaganda americană. Aceștia cred în poveștile nemuritoare conform cărora sistemul anti-rachetă va apăra și România. Or, orice specialist știe că sistemul anti-rachetă va proteja exclusiv Statele Unite”.
Rusofobii consideră că republicanul Mitt Romney va reinstaura hegemonia Americii în lume, prin agresivitate și radicalism, fără compromisuri, continuă articolul din Vocea Rusiei. „Cu Obama, cred rusofobii, America își va focaliza întreaga forță pentru a contracara expansiunea Chinei, lăsând Europa la îndemâna Rusiei. Ideea că România ar putea coopera cu Rusia nici măcar nu trece prin mințile unora dintre politicienii români, crescuți într-o atmosferă continuă de propagandă anti-rusească. Văzând cum presa din România a celebrat, la unison, pierderea suferită de Obama în urma primei confruntări televizate cu Romney, este ușor să înțelegem că normalizarea relațiilor ruso-române va fi foarte dificilă”.
Ultimul paragraf al articolului începe într-o notă oarecum optimistă, dar finalul este de-a dreptul apocaliptic: „Guvernul lui Victor Ponta pare să fie mai rezonabil în privința fantomelor Războiului Rece, dar mulți dintre aliații săi suferă de sindromul căutării «bunului rege». Îl caută pe «bunul rege» la Casa Albă. Unii angajați ai Departamentului de Stat l-au susținut pe președintele Traian Băsescu în disputa sa cu Guvernul Ponta, aruncând la coșul de gunoi 7,4 milioane de voturi în favoarea demiterii președintelui. Acea intervenție brutală i-a potolit pe unii dintre criticii lui Băsescu. Mulți au decis că, dacă administrația Obama a fost incorectă, administrația Romney va fi cu certitudine mai bună. Esența logicii tuturor segmentelor elitei politicii americane se regăsește în formularea unui analist politic local: «America are dreptate, chiar și atunci când greșește». Cum se presupune că Rusia va putea coexista cu state conduse de oameni cu o asemenea mentalitate, rămâne o întrebare deschisă”.

×