x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România trimite încă patru poliţişti în Haiti

România trimite încă patru poliţişti în Haiti

de Irina Cristea    |    25 Ian 2010   •   00:00

România ar putea suplimenta cu patru poliţişti contribuţia sa la Misiunea ONU de Stabilizare din Haiti, în urma discuţiilor de luni din cadrul Consiliului Afaceri Externe, la care au luat parte şefii dilomaţiei din statele membre ale Uniunii Europene.



Potrivit unui comunicat remis de Minsterul Afacerilor Externe, modalităţile de coordonare a asistenţei umanitare şi sprijinului pe care Uniunea Europeană şi statele membre o vor acorda autorităţilor din Haiti pentru depăşirea situaţiei de necesitate în care se află această ţară, urmare seismului din 12 ianuarie 2010 au reprezentat prima temă abordată în cadrul consiliului. Mai multe state europene au anunţat suplimentarea efectivelor din Haiti. |n total, 350 de poliţişti vor fi detaşaţi în această ţară, sub egida UE. Ei se vor afla sub comanda forţelor din Misiunea ONU de Stabilizare din Haiti. |n prezent, România participă la aceasta misiune cu 21 de poliţişti, purtând deja discuţii la nivelul ONU pentru suplimentarea contribuţiei sale până la 25 de persoane.
 
În intervenţia sa, ministrul român de externe Teodor Baconschi a subliniat importanţa deosebită pe care România o acordă proiectelor concrete adresate vecinătăţii estice a UE, cu accent pe relaţia UE - Republica Moldova şi Parteneriatul Estic. A exprimat interesul României faţă de finalizarea Strategiei Europene pentru Dunăre în prima parte a anului 2011, sub Preşedinţia ungară a UE.  De asemenea, el i-a informat pe omologii săi asupra deciziei de suplimentare cu 600 de militari a forţelor româneşti care din Afganistan, subliniind, totodată, necesitatea concentrării eforturilor UE în această ţară, asupra dezvoltării economice şi sociale, reconstrucţiei şi consolidării capacităţii instituţionale.

În marja reuniunilor de la Bruxelles, ministrul român de externe a avut întrevederi, pe teme de actualitate de pe agenda europeană,  cu vice-preşedintele Parlamentului European Joseph Daul şi cu Secretarul General al Consiliului Piere de Boisseau.

×
Subiecte în articol: redactie