x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, urecheată de încă un comisar european

România, urecheată de încă un comisar european

13 Ian 2011   •   21:47

România trebuie să pedepsească mai sever fraudele cu fonduri europene, este de părere comisarul european pentru Impozitare şi Uniune vamală, Audit şi Antifraudă, Algirdas Semeta. La finalul unei vizite la Bucureşti, oficialul european a declarat pentru AFP: "Am impresia că s-a produs o stagnare a eforturilor de combatere a fraudelor în ultimele 18 luni. Sistemele de control trebuie întărite şi autorităţile trebuie să-i pedepsească mai sever pe fraudatori, când sunt descoperiţi".

"Se pare că există o lipsă de angajament în mediul justiţiei de a duce la bun sfârşit cazurile legate de abuzuri şi utilizare inadecvată a fondurilor europene. Nivelul condamnărilor în urma unor astfel de anchete este prea scăzut", a spus comisarul, citat de Agerpres. Semeta susţine totodată că "în 73% dintre cazurile transmise de Oficiul european de combatere a fraudei (OLAF) în perioada 2008-2010, autorităţile române nu au luat nici o măsură. (...) Este responsabilitatea statelor membre să asigure urmărirea cazurilor de fraudă şi că sancţiunile aplicate sunt suficiente pentru a descuraja astfel de acte".

Pe de altă parte, comisarul a apreciat drept un semnal pozitiv trimiterea, în Parlamentul român, a legii privind baza legală a funcţionării Agenţiei române de combatere a fraudei. Semeta a apreciat şi că autorităţile noastre au promis că vor coopera cu Bruxellesul, precum şi faptul că Bucureştiul a depus în ultimii ani eforturi pentru a spori controlul asupra utilizării fondurilor europene şi pentru a informa Comisia Europeană cu privire la neregulile apărute.

×