x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România va discuta la Bruxelles condiţiile în care moldovenii primesc viză

România va discuta la Bruxelles condiţiile în care moldovenii primesc viză

13 Noi 2009   •   00:00

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, a declarat azi că oficialii de la Bucureşti i-au facut promisiunea să discute la Bruxelles despre faptul că cetăţenii din R. Moldova care doresc viză, trebuie să facă dovada deţinerii sumei de 500 de euro.



"În ceea ce priveşte problema obţinerii vizei pentru cetăţenii R. Moldova, cei 500 de euro de care trebuie să dai dovadă, înţeleg că este o rigoare impusă de Bruxelles, dar am vorbit deja cu colegii de la Bucureşti şi am obţinut promisiunea lor că vor încerca să discute acest subiect şi la Bruxelles şi să vină cu o anumită imagine", a declarat Leancă.

Întrebat în legătură cu protestul unor studenţi basarabeni, joi, la Galaţi, pe tema taxelor percepute pentru şederea în România, ministrul a spus că subiectul va fi luat în discuţie între cei doi prim-miniştri. "Vom discuta şi la întâlnirea dintre cei doi prim-miniştri subiectul la care v-aţi referit, aceste taxe (taxe pentru obţinerea permisului de şedere în România - n.r.). Să vedem dacă e ceva care ţine de anumite rigori din afară sau e ceva care ţine de competenţa Guvernului de la Bucureşti. Sperăm că vom vedea o reacţie pozitivă şi că drept urmare a acestor discuţii vom vedea o diminuare, şi nu o creştere a acestor taxe", a adăugat Leancă.

El a precizat că mulţi dintre studenţii moldoveni care vin în România sunt din familii sărace şi orice nouă taxă le creează probleme suplimentare. Iurie Leancă a apreciat că reluarea dialogului politic dintre Chişinău şi Bucureşti va permite discutarea unor probleme concrete. "Vreau să spun că sunt foarte încrezător că atunci când venim cu o atitudine de deschidere, constructivă, vom găsi şi am găsit deja parteneri receptivi. Sunt convins că în acest format vom reuşi să rezolvăm problemele care în mod special ţin de competenţele Guvernului de la Bucureşti", a mai declarat oficialul moldovean.

×
Subiecte în articol: externe